Želi biti Mussomeli posrednik pri pogovorih slovenskih politikov? Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Želi biti Mussomeli posrednik pri pogovorih slovenskih politikov? Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je prepričan, da Slovenija potrebuje uravnoteženo vlado. Zato bi sam najraje videl veliko koalicijo, je za TV Slovenija poročala Mojca Š. Pašek. A glede na to, da se predsednika največjih strank Zoran Janković in Janez Janša po volitvah nista še niti sestala, je za kaj takega verjetno malo možnosti.

Po informacijah 24ur pa naj bi zdaj Mussomeli k sebi na pogovore povabil tudi predsednike parlamentarnih strank. Slovenija bi namreč po njegovih besedah potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi. "Ne vem, kdo bi to bil, ampak nekdo bi moral premostiti razlike med desnico in levico," je dejal za POPTV.

Novakova že bila na pogovoru
Da je vabilo prejela že pred prazniki, je povedala predsednica NSI-ja Ljudmila Novak, ki se je z veleposlanikom tudi sešla. Mussomeli ji je po njenih besedah izrazil načelno stališče, da si želijo čimhitrejšega konstituiranja vlade in da tudi NSi morebiti vidijo v vladi. Ob tem je poudarila, da je šlo bolj za prijateljski pogovor.

Intenzivna sestankovanja
Zakaj se je Mussomeli tako aktivno vključil v sestavljanje slovenske vlade, ni znano. Se pa že politiki sami zadnje dni pospešeno sestajajo. Danes so tako potekali pogovori tako o koalicijski pogodbi, ki jo je poslala Pozitivna Slovenija, kot o tisti, ki jo je pripravil SDS.