Letošnja Parada ponosa, deseta po vrsti, bo prihajajočo soboto potekala pod geslom Dovolj čakanja. Foto: RTV SLO
Letošnja Parada ponosa, deseta po vrsti, bo prihajajočo soboto potekala pod geslom Dovolj čakanja. Foto: RTV SLO
"Parada ponosa - Dovolj je čakanja!"

Predsednica društva Parada Ponosa je v MMC-jevi spletni klepetalnici v odgovorih na vaša vprašanja med drugim povedala, da se na nasilje "ne odziva z nasiljem, saj to pripelje v začaran krog". Dodala je še: "Zato je tudi naša Parada ponosa miroljuben pohod po ulicah Ljubljane, s katerim opozorimo na stanje v naši družbi."

"Zelo dobro sodelujemo s policijo in prisotna bo na vseh dogodkih med samim Tednom Parade ponosa. Prav tako imajo vsi dogodki zagotovljene varnostnike. Seveda nihče ne more predvideti dejanj nestrpnežev," odgovarja na vprašanja o varnostnih vidikih parade in spremljajočih dogodkov.

Kar nekaj vaših vprašanj se je nanašalo na namen parade in drugačne možnosti družbenega deklariranja spolnih praks, ki niso klasično heteresoksualne. "Pri boju za enakopravnost so se deprivilegirane skupine vedno posluževale različnih prijemov. Za svoje pravice so se na začetku 20. stoletja ženske prav tako borile z miroljubnimi pohodi po ulicah. Prav tako so si enake pravice priborili temnopolti. Sploh pa obstaja v naši družbi veliko takih pohodov. Različna verska romanja, evharistični kongresi, kjer ljudje izkazujejo svoje versko prepričanje, maturantska parada, kjer mladi pokažejo, da so opravili ta "zrelostni izpit", in še bi lahko naštevala."

Na desni si lahko ogledate kratek pogovor z gostjo današnje spletne klepetalnice, prepis celotnega klepeta pa je na voljo na naslednji povezavi. Govor je bil o napadu na Cafe Open, sprejemanju predloga Družinskega zakonika, medijski obravnavi homoseksualnosti v Sloveniji ...


O izvoru Parade ponosa pa: "Leta 1969 so se namreč v Stonewall Innu uprli policijski represiji, preganjanju, zlorabljanju, posilstvom, pretepom in drugemu nasilju. Ta dogodek zaznamuje začetek modernega gibanja GLBTIQ. Ko na Paradi ponosa slišite izraze: "Ponosen, da sem gej" je to skrajšano za: ponosen sem, da si kot gej upam živeti polno življenje, da se ne skrivam več, da si upam tudi na ulici svojega partnerja prijeti za roko, da si v tej družbi, ki je daleč od idealne, upam ljubiti."
"Parada ponosa - Dovolj je čakanja!"