Med prosilci za pomoč so najpogosteje družine priseljencev in nezaposlene matere samohranilke. Foto: BoBo
Med prosilci za pomoč so najpogosteje družine priseljencev in nezaposlene matere samohranilke. Foto: BoBo

Tako je stanje v tem delu države opisala sekretarka območnega Rdečega križa Barbara Ozimek. V Beli krajini se je število prosilcev za pomoč Rdečega križa povečalo za četrtino, v Posavju pa za petino.

Po navedbah Barbare Ozimek so pri novomeškem Rdečem križu lani razdelili za približno 100.000 evrov pomoči. Za plačevanje položnic za najnujnejše življenjske stroške so namenili približno 45.000 evrov, za različne akcije 26.000 evrov, za štipendije za dijake pa približno 24.000 evrov. Razdelili so tudi 4000 prehranskih paketov, največ v Mestni občini Novo mesto.

Novomeški Rdeči križ ima tudi lasten sklad za pomoč ljudem v stiski, njihov največji pokrovitelj pa je novomeška Krka. Kartuzija Pleterje pa jim je lani vsak mesec podarila tono krompirja.

Vsako leto je več povpraševanja po pomoči, zadnja štiri leta pa opažajo usihanje donacij za omenjeni sklad. Letos pa se bojijo, da bodo vsa sredstva sklada izčrpali, saj so že v prvih dveh mesecih razdelili za 16.000 evrov pomoči, je opozorila Ozimek.

Priseljenci, brezposelni, upokojenci
Med najpogostejšimi prosilci za pomoč na Dolenjskem so družine priseljencev in nezaposlene matere samohranilke. Druga regijska območna združenja Rdečega križa sporočajo, da je med prosilci v Beli krajini največ tistih, ki so pred kratkim izgubili delo, v Posavju pa imajo vse več težav upokojenci, ki so po lanski spremembi področne zakonodaje še v slabšem položaju kot predlani.