Volitve v Evropski parlament bodo maja letos. Foto: EPA
Volitve v Evropski parlament bodo maja letos. Foto: EPA
Matej Tonin, Alenka Bratušek, Franc Bogovič
Stranke se pripravljajo na evropske volitve. Foto: BoBo

Alenka Bratušek, premierka in vodja Pozitivne Slovenije, ter poslanca Matej Tonin (NSi) in Franc Bogovič (predsednik SLS-a) so v dveh zaporednih dneh (ponedeljek in torek) gostovali v oddaji Radia Slovenija Studio ob sedemnajstih.

Zmaga je edini cilj
NSi in SLS resno razmišljata o skupni listi za nastop na evropskih volitvah, zmaga pa je "edini cilj", ki so si ga zadali in ki mu, kot je dejal Tonin, pritrjujejo tudi javnomnenjske raziskave. Čeprav pogovori med strankama še potekajo, pa je jasno, da bo, če se bodo dogovorili, nosilec skupne liste Lojze Peterle. Vsaka stranka bi imela na listi po štiri kandidate, kar bi volivcem omogočilo dovolj veliko izbiro, sta dejala.

Bogovič je še dejal, da sta politiki obeh strank politiki, ki "dajeta upanje", in da bi se bil pripravljen z NSi-jem pogovarjati tudi o predvolilni koaliciji na naslednjih državnozborskih volitvah. Dodal je še: "Čas izključevanja in prerekanj je za nami in dolžni smo v posameznih projektih strniti vrste."

Da sta stranki naravni zaveznici, meni tudi Matej Tonin, ki je prav tako poudaril dolžnost sodelovanja, saj je takšna tudi naravnanost proporcionalnega volilnega sistema. Pomladne stranke si morajo pomagati, če želijo sestaviti vlado, je prepričan Tonin, saj "nič ne pomaga, če je stranka vedno prva, če pa je vedno v opoziciji". "Zato bomo morali poiskati načine, kako s skupnimi močmi priti do vlade. Pri tem nam ne bo pomagalo sesuvanje prijateljskih strank," je dejal.

Slabe politične manire bodo "odletele"
Bogovič "slab glas politike" pripisuje slabim "političnim maniram". Dejal je, da se je treba znati pošteno obnašati tudi v političnem prostoru, saj bodo tisti, ki tega ne bodo spoštovali, "odleteli s političnega parketa".

"PS ne vleče všečnih potez za lastno lepšo podobo"
Gostja Studia ob sedemnajstih je bila v ponedeljek tudi premierka Alenka Bratušek. Njena stranka se na evropske volitve opravlja prvič, Bratuškova pa je prepričana, da bo volilni izid dober. Dejala je, da izidi evropskih in državnozborskih volitev sicer niso nujno povezani, da pa so lahko evropske kazalnik podpore stranki.

Bratuškova je o vprašanju, ali bi lahko nepriljubljenost nepremičninskega davka vplivala na volilni izid, dejala, da je še vedno prepričana, da je uvedba davka boljša kot pa krnitev pravic državljanov. Dolžnost stranke je, da dela, kar je dobro za državo in državljane, ne pa da vleče le všečne poteze, ki bi pozitivno vplivale na javnomnenjsko podobo stranke.

Nosilca liste za volitve stranka še nima, tudi Bratuškova pa ne izključuje povezav s katero izmed sorodnih strank, ki so prav tako članice politične skupine evropskih liberalcev Alde. Članice iz Slovenije so sicer LDS, DL in Zares.

O stanju v gospodarstvu je predsednica vlade dejala, da je zaradi izidov obremenitvenih testov pričakovala slabe letne rezultate v državnih bankah, a dodala, da so napovedi za letos boljše, saj bi lahko bilo njihovo poslovanje letos celo minimalno pozitivno.

Odločitve o izvršnih direktorjih še ni
Na vprašanje o neizvršnih direktorjih Družbe za upravljanje terjatev bank je dejala, da vlada razen enega (Andreja Širclja, op. a) ni menjala nikogar in da se bo po tem, ko bo prejela odgovor slabe banke na poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, "treba odločiti, ali ti še uživajo naše zaupanje". Vmesno poročilo je namreč po besedah predsednika KPK-ja Gorana Klemenčiča skrb vzbujajoče, med drugim zato, ker ukrepi, obljubljeni ob objavi korupcijskih tveganj, niso bili uresničeni. Komisija je preiskovanje primera DUBT-ja zato iz preventivnega prekvalificirala v preiskovalnega, je za časopis Delo dejal Klemenčič.

Studio ob 17h: Pogovor z opozicijo
Studio ob 17-tih: Gostja Alenka Bratušek
Studio ob 17h: Pogovor z opozicijo
Studio ob 17-tih: Gostja Alenka Bratušek