Na izredni seji, ki kljub epidemičnim razmeram ne bo potekala na daljavo, bo DZ obravnaval tudi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.

DZ bo na zahtevo Levice na izredni seji, ki se bo začela v sredo, obravnaval predlog priporočila v povezavi s preprečitvijo dviga oskrbnin za starostnike v domovih za starejše občane. S priporočilom bi od vlade zahtevali, da s prerazporeditvijo proračunskih sredstev zagotovi manjkajočih 16 milijonov evrov za pokritje dviga plač delavcem v socialnem varstvu in tako prepreči dvig oskrbnin v domovih starejših občanov. Zahtevo za sklic izredne seje so sicer pripravili v Levici, podprle pa so jo tudi opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB.

Kot so zapisali v zahtevi za sklic izredne seje, menijo, da je "povsem neprimerno, nepravično in socialno neobčutljivo, da se bo strošek dviga plač najslabše plačanih delavcev v socialnem varstvu preložil na ramena oskrbovancev v domovih za starejše".

Glede na dnevni red izredne seje pa poslance in poslanke DZ-ja čaka še obravnava predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, predloga gradbenega zakona, predloga novele zakona o osebni izkaznici, predloga novele zakona o zdravniški službi in predloga zakona o urejanju prostora.

Kolegij DZ-ja je sicer po burni razpravi zavrnil predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin in izvedbi izredne seje DZ-ja na daljavo. Po mnenju nekaterih poslanskih skupin namreč poslovnik ne omogoča sklica izredne seje na daljavo, če ne obstajajo izredne okoliščine, te pa naj bi veljale zgolj, če je v državi razglašena epidemija.

Po besedah vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana in vodje poslancev SAB-a Maše Kociper je namreč sklic izredne seje na daljavo mogoče le, če je v državi razglašena epidemija. Ob tem sta spomnila na glasovanje o interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ko zaradi okužbe z novim koronavirusom na glasovanju nista bila prisotna dva poslanca Levice. Po Hanovih besedah so takrat sledili poslovniku, zato bi bilo prav, da tako ravnajo tudi tokrat.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je ob tem poudaril, da o obstoju izrednih okoliščin, na podlagi katerih bi lahko sklicali izredno sejo na daljavo, odloča kolegij predsednika DZ-ja. Kot je spomnil, 93.a člen poslovnika DZ-ja določa, da lahko predsednik DZ-ja na podlagi odločitve kolegija v primeru naravne ali druge hujše nesreče, če izvedba seje z osebno navzočimi poslanci predstavlja tveganje za zdravje in varnost poslancev in je to nujno zaradi sprejetja odločitev, s katerimi ni mogoče odlašati, skliče sejo na daljavo.

Vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič je v razpravi pozval k iskanju konstruktivnih rešitev, v poslanski skupini NSi-ja in poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so pozvali, da bi glede na epidemiološko situacijo v državi kolegij razmislil o obstoju izrednih okoliščin in omogočil potek izredne seje na daljavo.

Kolegij DZ-ja je na današnji seji sprejel še sklep, da po nujnem postopku obravnava predlog novele zakona o osebni izkaznici, predlog novele zakona o zdravniški službi in predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19. Iz dela opozicije je bilo ob tem na seji slišati očitke, da vlada hiti s sprejemanjem posameznih obsežnih interventnih zakonov.

Po skrajšanem postopku pa bo DZ med drugim obravnaval predlog zakona o spremembah zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 in predlog zakona o spremembah zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Kolegij DZ-ja pa je zavrnil predlog DS-ja, da DZ po skrajšanem postopku obravnava predlog zakona o poslancih, ki ga je v parlamentarni postopek vložil DS, z njim pa predlagajo možnost združitev poslanske in županske funkcije.