Šarec bo odločitev glede novega sekretarja stranke pojasnil na tiskovni konferenci. Foto: BoBo
Šarec bo odločitev glede novega sekretarja stranke pojasnil na tiskovni konferenci. Foto: BoBo

Simetinger, ki prihaja z mesta direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, bo na mestu generalnega sekretarja LMŠ-ja zamenjal Braneta Kralja, ki je moral oditi zaradi posredovanja pri imenovanju direktorja družbe Uradni list.

Premier Marjan Šarec je na novinarski konferenci povedal, da je bila odločitev za Kraljevega naslednika že nekaj časa na mizi. Po njegovem mnenju bo Simetinger dal stranki novo energijo, znal "balansirati med vsemi čermi, ki so v politiki, in jih mora stranka dati skozi, da lahko obstaja". Predvsem se bo posvetil delovanju in gradnji stranke.

"Pomembno se mi zdi, da je širok človek in odprtih misli ter da bo znal združevati različno misleče, kar je tudi temeljni cilj stranke," je dejal Šarec. Glede na to, da je LMŠ, kot pravi, sredinska stranka, združujejo v svojih vrstah takšna in drugačna mnenja, ne želijo biti ekstremisti in nikomur ne želijo zapirati vrat.

Tomaž Simetinger in Marjan Šarec. Foto: BoBo
Tomaž Simetinger in Marjan Šarec. Foto: BoBo

"Prav je, da imamo tudi na mestu generalnega sekretarja stranke človeka, ki bo znal uravnavati vse te ideje in različna mišljenja. Tam, kjer vsi mislijo isto, po navadi ni dobrih rešitev in sčasoma pride do težav," ugotavlja Šarec. Glede na to, da je politična sredina po njegovih navedbah danes zelo popularna in bi pred enim letom težko mislili, da se bo "tudi s kakšnega drugega pola kdo želel premakniti v sredino", Šarec verjame, da je LMŠ na pravi poti. "Če nas napadajo z leve in desne, je to dokaz, da smo sredina. Imenovanje Simetingerja utrjuje tovrstno zdravorazumsko usmeritev," še ocenjuje Šarec.

Simetinger je bil sicer dejaven na področju kulture. Za dolgoletno uspešno strokovno delo na področju folklorne dejavnosti mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti januarja podelil priznanje zlati znak.

Dolgoletna sodelavca

Simetinger je pojasnil, da je po izobrazbi doktor etnologije in kulturne antropologije, v preteklih letih pa je delal predvsem na področju menedžmenta. Spomnil je, da je vrsto let sodeloval s Šarcem, najbolj je bilo to opazno v pretekli volilni kampanji, kjer je zastopal stališča LMŠ-ja. S področjem kulture so po njegovih navedbah navezali stike, ki so se sčasoma poglobili in so tako tkali programske ter druge usmeritve stranke v teh letih. "To poznanstvo je zdaj že zelo dobro in utečeno, skupaj bomo to še nadgradili," je povedal Simetinger, ki prav tako kot Šarec verjame v sredinskost LMŠ-ja in v demokratičen dialog.

Na vprašanje prvih ukrepov je pojasnil, da je treba vzpostaviti še močnejšo mrežo na terenu in znati prisluhniti ljudem. Napovedal je, da bodo zelo odprti za vsakršno dodatno mnenje, kar bo lahko tudi dodana programska vrednost stranke. Prav tako je treba po njegovem mnenju med drugim vzpostaviti dodatne komunikacijske kanale.

LMŠ dobil novega sekretarja

Politično kadrovanje

Simetinger je odgovoril tudi na vprašanje političnega kadrovanja, ki je zaradi očitkov o pritiskih odneslo njegovega predhodnika. Po njegovem mnenju je politično kadrovanje ena od zadev, okoli katerih se dela malo "preveč pompa". "Imamo postopke in zakonitih postopkov se je treba držati," je dejal.

Kralj je namreč, kot se je v medijih razširilo avgusta, klical prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović. Po njenih besedah pa naj bi ji rekel, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Prijovićeva je Kralja prijavila Slovenskemu državnemu holdingu in protikorupcijski komisiji. Pred njo so bili Kralj, Prijovićeva in Šarec pretekli teden že zaslišani.

Šarec: Kralj ravnal naivno

Šarec je sicer v izjavah za javnost zatrdil, da za klic ni vedel, ter ocenil, da je Kralj ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno in da klic ni bil primeren, a da je "resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno". Kralj pa je pojasnil, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Ta je sicer po odmevni aferi kandidaturo za delovno mesto umaknil, češ da "ne želi sodelovati v političnih igrah", direktor Uradnega lista pa je postal Denis Stroligo.

Simetinger je na vprašanje, kaj meni o omenjenem klicu Kralja, odgovoril z oceno, da je bila stvar "morda malce prenapihnjena". Klica pa ni slišal in zato težko sodi o čemer koli, je dodal.
Šarec o Kraljevi prihodnosti v stranki danes ni želel podrobno govoriti, saj je bila novinarska konferenca namenjena novemu generalnemu sekretarju. Povedal pa je, da "se bo o usodi Kralja odločalo v prihodnjih dneh, tednih, mesecih". "Kralj je član stranke, ne nameravamo ga izčlaniti, niti tega ne namerava sam," je še povedal predsednik LMŠ-ja in s tem odgovoril na vprašanje, ali Kralj ostaja vpet v delo stranke.