Marca bo prvi letošnji referendum. Foto: BoBo
Marca bo prvi letošnji referendum. Foto: BoBo

Več kot 40.000 podpisov podpore pod zahtevo za razpis referenduma o sprejetem besedilu družinskega zakonika je pred tednom v parlament vložila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Parlament bo na petkovi seji referendum razpisal, za datum pa so izbrali 25. marec. Takrat bodo v Ljubljani tudi nadomestne županske volitve.

Pobudniki se ne strinjajo z nekaterimi členi
Pobudniki referenduma se ne strinjajo, da je v zakoniku istospolnemu partnerju omogočena posvojitev otroka njegovega partnerja, prav tako naj zakonik po njihovih besedah ne bi priznaval izjemnega pomena skrbnih in ljubečih mater in očetov za otrokov razvoj.

Podpise za referendum so začeli zbirati 1. septembra lani, vendar je DZ dan zatem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma. Zbiranje so nadaljevali 3. januarja, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu ne nasprotuje.

Nova vlada ne bo del kampanje
Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino. Nova vlada je že napovedala, da se v predreferendumsko kampanjo ne bo vpletla, zakoniku pa najbolj odkrito nasprotujejo v koalicijski stranki Nova Sovenija.

Andrej Vizjak, ki je kandidat za ministra za delo, je v predstavitvi pred odborom povedal, da zakonik vsebuje vrsto dobrih in nespornih rešitev, "zato bi bilo prav, da se te rešitve čim prej uveljavijo". Bo pa rezultat tega referenduma po njegovih besedah tlakoval prihodnjo družinsko politiko.