Janez Cigler Kralj, minister za delo. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Janez Cigler Kralj, minister za delo. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Predstavniki strank LMŠ, SD, Levica in SAB so podrobneje predstavili vsebino interpelacije ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Ob znanih očitkih o neučinkovitem ukrepanju v domovih za starejše in neustreznosti socialnega dialoga so posebej izpostavili vprašanje primernosti financiranja Zavoda Iskreni zaradi nekaterih stališč njegovih predstavnikov. Ministru predlagatelji interpelacije očitajo odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, prav tako v razmerah epidemije ni ustrezno uredil zakonodaje s področja dela.

Sorodna novica Interpelacija ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja vložena v DZ

Ob tem veliko pozornosti vzbujajo povezave ministra z Zavodom Iskreni, ki je prek javnega razpisa prejel več kot 130 tisoč evrov evropskih sredstev. Poslansko vprašanje o tem je na seji DZ-ja na ministra za delo naslovila tudi poslanka LMŠ-ja Jerca Korče. Spomnila je, da je bil Cigler Kralj soustanovitelj zavoda, iz lastništva pa se je umaknil šele po prestanem zaslišanju za ministrsko funkcijo. "Še vedno v zavodu dejavno sodelujete in tudi skozi to soustvarjate politiko zavoda," je dejala. Izpostavila je, da so bili v strokovni skupini, ki je odločala o dodelitvi sredstev, samo predstavniki ministrstva, vodila pa jo je članica ministrovega kabineta, ki je zaposlena za čas njegovega mandata. "Sklepe o izbiri prejemnikov sredstev je po vašem pooblastilu podpisal državni sekretar," je dodala Korčetova. "Stališče zavoda, ki je sprejel evropska sredstva, lahko opredelimo kot neevropska," je dejala in pri tem naštela opozorila o tem, da je kontracepcija nevarnost, in domnevno stališče zavoda, da je homoseksualnost bolezen.

"Kot beremo, ste celo med razpisom spremenili pogoje razpisne dokumentacije, to je danes novo dejstvo," je dodala. Na to je sicer opozorila tudi vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper. V izjavi za medije je izpostavila, da naj bi se sredi razpisa, na katerem so bila sredstva dodeljena Zavodu Iskreni, spreminjali pogoji tako, da bi bil koordinator projekta lahko tudi teolog. Če to drži, potem je po njenih besedah očitno, da "gre za kanaliziranje sredstev po meri ministra točno določeni organizaciji". Jerca Korče je v DZ-ju ministra po vsem povedanem vprašala, ali meni, da je takšno ravnanje po njegovem mnenju v skladu s funkcijo, ki jo opravlja.

Minister trdi, da je šlo za tolmačenje, in ne spremembo pogojev razpisa

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v odgovoru dejal, da v opoziciji želijo, da se opraviči za to, kar je. Poudaril je, da je ponosen na krog, iz katerega izhaja, in da je bil prostovoljec v več organizacijah. "Za to da sem, sem bil prostovoljec, se ne bom opravičeval, ponosen sem na to," je dejal.

O samem razpisu je povedal, da " je pripravljen tako, da bi se pomagalo ranljivim skupinam, tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela, in omogočiti pomoč tam, kjer jo ljudje najbolj potrebujejo". Kot je dejal, je bila vsa razpisna dokumentacija že od začetka objavljena na spletni strani, še vedno jo tam lahko najdete. "Postopki so bili izpeljani v skladu z vsemi pravili in pravilniki," je zatrdil in dodal, da nima nobenega razloga, da bi dvomil o delu strokovne skupine.

Na očitke o spreminjanju meril v razpisu je dejal, da ni šlo za spremembo, temveč za tolmačenje oziroma razlago, katere izobrazbe se lahko upoštevajo in katere ne. Na komisiji se je po njegovih besedah pojavila nejasnost, ali izobrazba politolog in teolog ustreza razpisnim pogojem. V razpisnih pogojih je namreč pisalo, da mora koordinator projekta imeti izobrazbo "pedagoške, psihološke, sociološke ali socialne smeri". "Komisija se je, da bi se izognili nejasnostim, oprla na določbe pravilnika o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v osnovnošolskem izobraževanju, ki določa, da je učitelj domovinske vzgoje in etike lahko tisti, ki je končal politologijo in teologijo. Komisija je obe izobrazbi, politolog in teolog, upoštevala kot ustrezni pri izpolnjevanju pogojev," je dejal minister.

Kot je poročal portal 24ur.com, naj se sicer doslej na podobne razpise koordinatorji, ki imajo teološko izobrazbo, niso prijavljali oziroma so komisije takšne prijave zavračale, češ da ne izpolnjujejo pogojev.

Cigler Kralj zavrača očitke iz interpelacije

"Postavimo ogledalo slovenski družbi"

Časi so po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja težki in zahtevni, razmere pa zaostrene tako med prebivalci, kjer naraščajo stiske, kot tudi na trgu dela. Na ministrstvu za delo imajo veliko dela s tem, da pomagajo prebivalstvu in gospodarstvu, je v izjavi za medije pojasnil minister.

Napovedal je, da ta interpelacija ne bo kot druge, saj bo odprla širše teme za slovensko družbo. "To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi," je napovedal. Izkazalo se bo, česa vsega v Sloveniji nismo naredili na področju oskrbe najranljivejših oz. starejših.

"Nikomur se ne bom opravičeval za to, kar sem, kar sem delal, kar delam in kar bom delal," je poudaril. Tudi v prihodnje si bo prizadeval za izpolnjevanje prioritet, ki jih je navedel na zaslišanju pred prevzemom ministrske funkcije, torej za skrb za starejše, za bolj življenjske in pravičnejše socialne in družinske transferje ter za odziven trg dela.

Minister je še poudaril, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko "moramo stopiti skupaj", preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej. "Pokazal bom, da te načrte v polnosti izpolnjujemo, da smo jih še nadgradili in da vemo, kako iti naprej tudi po tej interpelaciji in po covidu," je povedal Cigler Kralj.

Tonin: Odličen minister, presenečenje vladne ekipe

Predsednik NSi-ja Matej Tonin. Foto: BoBo
Predsednik NSi-ja Matej Tonin. Foto: BoBo

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je ob tem ocenil, da predlagatelji interpelacije ne bodo zbrali 46 glasov za razrešitev ministra. Spomnil je, da podpisov niso prispevali niti vsi opozicijski poslanci, saj se je Cigler Kralj že doslej izkazal kot odličen minister in veliko presenečenje te vladne ekipe.

Je pa po njegovih besedah očitno, kaj je za opozicijo trenutno prioriteta. Za NSi pa je na drugi strani prioriteta predvsem zaustaviti širjenje covida, omogočiti vsem dostopno javno zdravstvo in sprejeti potrebne ukrepe za okrevanje gospodarstva.

Kot je dodal, spoštujejo parlamentarne postopke, zato so se na interpelacijo dobro pripravili. Interpelacija bo obenem ponudila priložnost, da se nekatere stvari razčistijo, med njimi tudi dosedanje financiranje nevladnih organizacij, ki je bilo "izrazito nesorazmerno".

Odprlo pa se bo tudi vprašanje dosedanje skrbi za starejše oz. vprašanje, zakaj v zadnjih 10 letih ni bil zgrajen noben dom za starejše občane. Prav tako bodo govorili o opozicijskem spodkopavanju nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije in o stanju socialnega dialoga.

Kot je še dodal Tonin, želijo vsem, tudi predlagateljem interpelacije, sporočiti, da so kristjani del te družbe. "To bodo morali slej ko prej sprejeti. Nova Slovenija ne bo nikoli dovolila, da nas bodo kristjane zasramovali ali poniževali, vedno bomo branili svobodo veroizpovedi," je povedal.

Interpelacija zoper ministra za delo