Ograja na slovensko-hrvaški meji. Foto: BoBo
Ograja na slovensko-hrvaški meji. Foto: BoBo

Policisti so v zapuščenem objektu na območju Malega Goljka na ilirskobistriškem najprej odkrili pet državljanov Pakistana. Na kraj so napotili več patrulj, vključno z vodniki službenih psov in pripadniki Slovenske vojske, saj so policisti v sosednjem zapuščenem objektu opazili še več ilegalnih prebežnikov.

V Ilirski Bistrici policisti našli 66 prebežnikov

Od 74 oseb je bilo 57 državljanov Afganistana, devet državljanov Pakistana in osem državljanov Alžirije. Prepeljali so jih na policijsko postajo v Ilirski Bistrici, kjer so opravili postopke in jih bodo vrnili na Hrvaško.

Na območju Policijske uprave Ljubljana so policisti prijeli in obravnavali 10 tujcev, od tega devet v naselju Novi Kot na območju policijske postaje Ribnica, enega pa v Ljubljani. Gre za državljane Egipta, Iraka in Pakistana. Med njimi je eden zaprosil za mednarodno zaščito, so zapisali na PU-ju Ljubljana.

Zasačili so jih na avtocesti
Nekaj po 19. uri so bili policisti PU-ja Novo mesto obveščeni o sumljivih vozilih italijanskih registrskih oznak, ki naj bi se peljali iz smeri Jugorja proti Velikim Brusnicam. V izsleditev vozil se je vključilo več patrulj in tudi kriminalisti. Vozili so ustavili na avtocesti pri Leščevju na poti proti Ljubljani.

Številčni nezakoniti prehodi meje

Ugotovili so, da je bilo v avtomobilu, ki ga je vozila 38-leta državljanka Italije, še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo; v mercedesu pa dva tihotapca, državljana Tunizije z urejenim statusom v Italiji, ki sta prav tako prevažala pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Dva izmed njih sta se skrivala v prtljažniku.

Ugotovili so, da so tujci državno mejo nezakonito prestopili na območju Gorjancev, pri Šumečem potoku pa so čakali na tihotapce, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države.
Trem tihotapcem so policisti odzvali prostost, jih kazensko ovadili in jih bodo prepeljali k preiskovalnemu sodniku.

Pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije bodo po končanih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Na Hrvaškem nesreča migrantov v kombiju slovenske registracije

V kraju Železna Gora pri Čakovcu je kombi z enajstimi potniki zdrsnil s ceste, je sporočila hrvaška policija. V kombiju so bili voznik in deset potnikov, najverjetneje nezakoniti migranti, je sporočila pristojna hrvaška policijska uprava na svoji spletni strani. Kot so dodali, so vse potnike zdravniško oskrbeli v bolnišnici v Čakovcu. Policija je tudi objavila fotografijo s kraja nesreče, ki se je zgodila pred enim od ovinkov na cesti pri kraju Železna Gora. Na njej je videti manjše dostavno vozilo, ki je obtičalo v jarku ob cestišču. Policija je dodala, da bodo več informacij posredovali po koncu preiskave. Međimurske novine so na svoji spletni strani objavile fotografije, na katerih je videti beli renault pick up z ljubljansko registracijo, na katerem je napis City rent a car.