Protest v Črnomlju 11. maja 2019. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Štor
Protest v Črnomlju 11. maja 2019. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Štor

V peticiji je domača civilna iniciativa, ki je organizirala protest, zapisala šest zahtev. Zahtevajo, da vlada nemudoma zavaruje mejo in prepreči nezakonite migracije ter poskrbi za varnost ljudi. V ta namen naj nemudoma zagotovil dovolj enot policije in tehnične opreme, na mejo pa pošlje tudi vojsko, ki naj ji da ustrezna pooblastila.

V peticiji zahtevajo tudi spremembo azilne zakonodaje na način, da tisti, ki vstopi v Slovenijo iz varne države, ne more zaprositi za azil. Zahtevajo pa tudi zaustavitev vseh aktivnosti za postavitev migrantskih centrov. Po njihovi oceni je namreč zelo verjetno, da bi predvideni začasni sprejemno-registracijski centri postali stalni.

Kot je v nagovoru zbranim povedala predstavnica civilne iniciative, sicer lokalna političarka iz vrst SDS-a Maja Kocjan, je sodu izbila dno sredina ugrabitev 79-letnega domačina. "Namesto da bi nam odgovorni zagotovili varnost, smo bili deležni pavšalnih ocen, kako je Slovenija varna in ni razloga za strah," je poudarila.

Če z odzivom vlade na njihove zahteve ne bodo zadovoljni, organizatorji shoda že napovedujejo protest pred parlamentom v Ljubljani.

Današnjega protesta se je udeležilo tudi kar nekaj politikov, predvsem kandidatov na prihajajočih evropskih volitvah.

Prvak SDS-a Janez Janša je v izjavi za medije dejal, da so prišli podpret Belokranjce in druge, ki živijo ob meji in se soočajo z migracijskim problemom, a jih vlada obravnava za drugorazredne. Ob tem je večkrat ponovil, da je premier Marjan Šarec sklical sejo sveta za nacionalno varnost zaradi domnevnih pritiskov na POP TV, ni pa je želel sklicati, da bi se okrepilo varovanje ob meji, niti ko je prišlo do ugrabitve.

"Policija ima več resursov, ki bi jih lahko uporabila za varovanje meje. Namesto da postavljajo radarje, naj okrepijo nadzor na meji. Veljalo pa bi okrepiti nasploh varnostne sile in jih prvenstveno angažirat na meji," je prepričan prvak opozicije.

Podprl je tudi spremembo azilne zakonodaje in ocenil, da v tem mandatu ni podpore koalicije za kaj takega, zato podpira "oblike pritiska, kot je ta protest, da se vlada zbudi". Spomnil je še, da je vse to, kar je izraženo v današnjih zahtevah oz. v peticiji, SDS skušal uveljaviti že v preteklem mandatu, prav tako zdaj. Napovedal je, da bodo "še naprej izvajali pritisk na oblast, da začne poslušati ljudi".

Prvak SLS-a Marjan Podobnik je opozoril, da so nezakonite migracije prizadele podeželska območja, ki jih ljudje že tako zapuščajo. Zavzel se je za povrnitev škode ljudem.
Tone Krkovič, ki živi v občini Kostel, pa je dejal, da policiji, ki trdi, da zadeve obvladuje, ne verjame.

Na shodu so bili tudi najvidnejši predstavniki Domovinske lige - DOM ter Gibanja Zedinjena Slovenija. Zbrane so nagovorili predstavniki civilnih iniciativ Škofije in Ilirska Bistrica, med drugim župan Ilirske Bistrice iz vrst SD-ja Emil Rojc.

Med najpogostejšimi in glasnimi vzkliki udeležencev današnjega shoda je bil poziv "vojsko na mejo", na transparentih pa med drugim napisi "Gozd ni smetišče", "Dovolj nam je, zbudi se Slovenija", "Šarec že ve, zakaj si je postavil zid okoli hiše", "Sam skleneš, komu odkleneš svoj dom".

Na shodu se je zbralo nekaj sto ljudi.

Odmevna ugrabitev Belokranjca
V Beli krajini so prebežniki v sredo ugrabili 79-letnega domačina in ga zvezanega odpeljali proti italijanski meji, ga tam izpustili, sami pa pot nadaljevali v Italijo. Policisti so v povezavi z dogodkom pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije, ki so v državo prišli nezakonito.

Osumljenci ugrabitve Belokranjca so enkrat že neuspešno poskušali vstopiti v Slovenijo

Kljub omenjenemu dogodku pristojni zagotavljajo, da Slovenija ostaja varna država, policija pa razmere obvladuje. Med ukrepi navajajo, da je vlada zagotovila dodatnih 15 milijonov evrov za varovanje schengenske meje, poleg tega pa so aktivirali posebno enoto policije in za pomoč zaprosili tudi vojsko.

V delu politike in več civilnih iniciativah menijo, da bi morali mejo s Hrvaško dosledneje varovati. Predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije so zato k temu pozvali vlado, izrazili pa so tudi nasprotovanje sprejemno-registracijskim centrom ob meji.