Okrog deset tisoč protestnikov se je sprehodilo po ljubljanskih ulicah in ob spremljavi harmonike vzklikalo
Okrog deset tisoč protestnikov se je sprehodilo po ljubljanskih ulicah in ob spremljavi harmonike vzklikalo "Vlada dol" in "Hočemo penzije". Foto: BoBo

Na tokratnem shodu, ki se je začel s sprehodom po ulicah v središču Ljubljane, je bilo največ protestnikov do zdaj. Iniciativa Glas upokojencev je sicer pred tem že organizirala dva shoda. Tokrat so shod razširili na protivladni protest, ob pozivu k višjim pokojninam pa so premierja Roberta Goloba pozvali k čimprejšnjemu odstopu.

Predsednika vlade so tudi povabili na shod, ob njem pa še ministra za delo Luko Mesca, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in predsednico države Natašo Pirc Musar. Nihče se povabilu ni odzval.

"Z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države"

"Razočaran sem nad dogodki, ki so povezani z upokojenci," je v govoru dejal vodja Inštituta 1. oktober in prvi obraz teh protestov Pavel Rupar. "V mesecu od drugega shoda se je zgodilo več negativnih in šokantnih dogodkov, ki bodo življenje upokojencev še dodatno obremenili, čemur se bomo uprli na vse mogoče načine," je napovedal. Prvi ukrep je po njegovih besedah prav poziv predsedniku vlade Golobu, naj odstopi. "Z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države, delovanje vlade je odprlo oči veliki množici, ki je spoznala in še spoznava, da vladarji plešejo svojevrstno kolo, ljudje pa ostajajo slabo plačani in z mizernimi pokojninami, ker orkester očitno porabi več za svojo veselico," je dodal.

Po njegovih besedah bi vladajoči morali denar za višje pokojnine poiskati v svojih sefih in nakopičenem premoženju, za polnitev državne blagajne pa zaustaviti razbohoteno korupcijo, uvesti revizije in nadzor nad porabo denarja državnih institucij. "Napovedovali so strokovnjake za upravljanje države, imenovali pa ljudi, ki so izgubili na volitvah, sorodnike in prijatelje," je prepričan Rupar. Dejal je, da vlada napoveduje "drastične in nesmiselne ukrepe, vsi pa gredo na škodo upokojencev", kot naj bi bila podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, novi davki in dvig starostne meje za upokojitev.

V Ljubljani je tretji shod upokojencev

Rupar kritiko uperil v ZPIZ in ZDUS

Višje pokojnine bi po Ruparjevem prepričanju lahko prinesel tudi nadzor na pokojninsko blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki ga "vodi Marijan Papež, ki je tam dlje, kot je Slovenija samostojna." Revizija bi po njegovih besedah lahko odkrila nesmiselno uporabo denarja, ki bi ga sicer lahko uporabili upokojenci: "Na desetine in stotine milijonov potrošijo za avtorske pogodbe, informatiko, različne lizinge. Brez nadzora je njihov nepremičninski sklad." Napovedal je, da bo Inštitut 1. oktober zahteval takojšnjo revizijo. Ob tem je sledil aplavz navzočih.

Rupar, sicer nekdanji poslanec SDS-a, je nadaljeval s kritiko 'pogajalcev za višje pokojnine'. "Zahtevamo, da nas vključijo v pogajanja in da se Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, takoj umakne." Tudi to je množica podprla z žvižgi.

Zatrdil je še, da je predsednica DZ-ja Klakočar Zupančič zavrnila njihov vložen predlog zakona o dvigu pokojnin, saj da so potrebna dopolnila. "Lahko samo ugibamo, zakaj se to dogaja prvič v zgodovini Slovenije, saj do zdaj tega ni bil deležen noben vlagatelj zakona," je dejal Rupar. Zbranim je obljubil, da bodo z zahtevami vztrajali, in jih prosil, naj inciativo še naprej podpirajo.

Razočaranje pa je izrazil tudi nad predsednico države Natašo Pirc Musar, saj se na pismo, v katerem so jo prosili, naj podpre njihov protest in obsodi "sovražne besede" proti podpornikom, ni oglasila.

Upokojenci shod razširili v protest proti vladi

Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov

Med zahtevami je Rupar izpostavil 750 evrov pokojnine za vse, za tiste s polno delovno dobo v vrednosti praga revščine + 10 odstotkov ter 13. plačo. "Ostanimo skupaj, pogumni, en narod in ostanimo uporni temu, kar se dogaja. Ostanimo Slovenci," je zbrane ob koncu pozval glavni govornik in organizator.

Podpisovali so peticijo

V Inštitutu 1. oktober so oblikovali peticijo za zaščito pravic upokojencev, ki jo bodo vložili na komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti v DZ. Zahtevajo, naj komisija predsednici DZ-ja predlaga, da nemudoma izpelje standarden postopek za obravnavo zakona o izrednem povišanju pokojnin, vlada pa naj prične z izvajanjem interventnih ukrepov, s katerimi bi pomagala upokojencem in upokojenkam in do 1. junija pripravi reformo pokojninskega sistema.