Sindikalna stran še vedno pričakuje celotni predlog vlade za plačno skupino J. Minister Props je dejal, da je očitno nastal šum v komunikaciji, kar obžaluje. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sindikalna stran še vedno pričakuje celotni predlog vlade za plačno skupino J. Minister Props je dejal, da je očitno nastal šum v komunikaciji, kar obžaluje. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Delovne skupine bodo obravnavale posamezne plačne podskupine, torej zdravnike, farmacevtske delavce, medicinske sestre in babice ter druge zdravstvene delavce in sodelavce, je po koncu pogajalske seje za medije dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Z vladno stranjo so si sindikati po njenih besedah najbližje v stališčih glede delovnih mest, ki so uvrščena v spodnjo tretjino plačne lestvice. Najbolj se razhajata pri "vmesnih" delovnih mestih. Če se bodo najnižje uvrščena delovna mesta začela pri minimalni plači, bodo zaposleni v spodnji tretjini plačne lestvice veliko pridobili, vmesna delovna mesta pa so lahko "žrtve tega sistema", kar bi radi preprečili, je pojasnila.

Sindikalna stran si je želela, da bi delovne skupine delo začele že pred prihodnjim tednom, a še vedno čakajo predstavnike vlade, ki so posredovali zgolj polovico predloga za delovna mesta v plačni skupini J, želijo pa si predlog za vsa delovna mesta. "To je naš pogoj, da začnemo konkretna pogajanja, najprej v delovnih skupinah, potem pa naprej tudi v stebrnih pogajanjih," je poudarila.

Minister Props z dogovorom zadovoljen

Na vprašanje, zakaj vlada še ni posredovala predloga za celotno plačno skupino J, je minister za javno upravo Franc Props, ki vodi vladno pogajalsko skupino v pogajanjih o zdravstvenem stebru, odgovoril, da je očitno nastal šum v komunikaciji, ki ga obžaluje. Sam je sicer zadovoljen, da so se dogovorili o konkretnih stvareh. "Če bi bila kakršna koli taka stvar, da bi bila nesprejemljiva za eno ali drugo stran, se verjetno danes ne bi sestali," je poudaril.

Meni, da so tako sindikati znotraj zdravstvenega stebra kot vlada pripravljeni pogajanja v realnem času pripeljati do minimalnega soglasja, ki bo zadostilo temu, kar morajo dobiti zaposleni, hkrati pa ne bo ogrozil javnih financ. Izjema je le Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se stebrnih pogajanj ne udeležuje, kar minister obžaluje. Kot so v Fidesu, ki stavka od 15. januarja, sporočili v torek, pred udeležbo na stebrnih pogajanjih pričakujejo "neka jamstva in zaveze".

Sindikati želijo, da bi se reforma uveljavila do konca mandata vlade

Ilešič Čujovič je po pogajanjih ocenila, da je bil storjen "majhen korak naprej". Ob tem je poudarila, da bosta morali strani nekatere osnove najprej rešiti na centralnih pogajanjih. "Govorim o obdobju, v katerem bi bila uveljavljena plačna reforma," je pojasnila.

Sindikati si želijo, da bi se plačna reforma uveljavila do konca mandata te vlade, torej do junija 2026. Za nesprejemljivo je označila možnost, da se do uveljavitve plače ne bi usklajevale z inflacijo. Na vprašanje, ali še vedno meni, da je pogajanja o zdravstvenem stebru mogoče končati do poletja, pa je odgovorila, da je večni optimist. "Zagotovo pa ne smemo delati miniaturnih korakov," je opozorila.