Po mnenju pooblaščencev Zorana Jankovića, odvetniške družbe Čeferin, ne drži stališče predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča,
Po mnenju pooblaščencev Zorana Jankovića, odvetniške družbe Čeferin, ne drži stališče predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča, "da zoper njegova pisanja ne obstaja nikakršno pravno sredstvo". Na KPK-ju pa pravijo, da niti predsednik komisije Goran Klemenčič niti kdor koli drug v imenu komisije ni nikoli izjavil, da zoper zaključno poročilo nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ni mogoča uporaba pravnih sredstev, zato so trditev odvetnikov označili "vsaj za napačno, če že ne neprimerno". Foto: BoBo
Janez Janša
Senat upravnega sodišča v Celju je zavrnil tudi zahtevo premierja Janeza Janše po zadržanju poročila protikorupcijske komisije, njegova pritožba pa je že v obravnavi na vrhovnem sodišču. Foto: EPA

Pritožba je skupaj s spisom romala v reševanje vrhovnemu sodišču.

Po mnenju Jankovićevih pooblaščencev, odvetniške družbe Čeferin, je bil predlog za začasno odredbo neutemeljeno zavrnjen, so ob napovedi pritožbe pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Ob tem so izpostavili, da je sodišče - v nasprotju z mnenjem protikorupcijske komisije - odločilo, da je pristojno za obravnavo konkretne zadeve. Tako po mnenju pooblaščencev ne drži stališče predsednika komisije Gorana Klemenčiča, "da zoper njegova pisanja ne obstaja nikakršno pravno sredstvo".

"Trditev vsaj napačna, če že ne neprimerna"
Na to izjavo so se že odzvali tudi iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in pojasnili, da niti predsednik komisije Goran Klemenčič niti kdor koli drug v imenu komisije ni nikoli izjavil, da zoper zaključno poročilo nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ni mogoča uporaba pravnih sredstev. "Zato je trditev Jankovićevega pooblaščenca po mnenju komisije vsaj napačna, če že ne neprimerna, posebej v luči dejstva, da je moralo prvostopenjsko sodišče tožnika pozvati, naj prvotno tožbo dopolni, ker ta ni izpolnjevala temeljnih pogojev za razsojanje in bi jo sodišče brez dopolnitve zavrnilo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da je komisija večkrat poudarila, da je poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem dokončno, ker zoper njega ni mogoča pritožba. Tega dejstva upravno sodišče po mnenju komisije z zadnjima sklepoma ni v ničemer spremenilo oziroma mu je pritrdilo. Mogoča pa so, kot je poudarila komisija, druga pravna sredstva - na primer tožbe.

Ponovili so, da je uporaba pravnih sredstev zoper odločitve oziroma ugotovitve institucij pravne države običajna, ustavna in demokratična pot - v nasprotju s podtikanji in osebnimi diskreditacijami nadzornih institucij ter ljudi, ki vodijo takšne institucije. Utemeljeno je pričakovanje, da politika, z njo povezane osebe, tožniki ali njihovi pooblaščenci javnost obveščajo korektno, so še zapisali v komisiji.

Na vrhovno sodišče se je že pritožil tudi Janša
Senat upravnega sodišča v Celju je zavrnil tudi zahtevo premierja Janeza Janše po zadržanju poročila protikorupcijske komisije, njegova pritožba pa je že v obravnavi na vrhovnem sodišču. Se je pa upravno sodišče v zadevi izreklo za pristojno in bo o vloženi tožbi Janše odločalo prednostno.