Minister za delo Andrej Vizjak bi zaprl prvo poglavje pokojninske reforme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Minister za delo Andrej Vizjak bi zaprl prvo poglavje pokojninske reforme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

To, sodeč po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka, pomeni, da bi lahko socialni partnerji začeli zapirati prva poglavja pokojninske reforme. Da bo današnji dan eden ključnih za nadaljnja usklajevanja o pokojninski reformi, je v ponedeljek dejal tudi sindikalist Branimir Štrukelj, poroča Radio Slovenija

Minister Vizjak ne vidi veliko odprtih vprašanj, sindikalna stran pa jih vsekakor ima. Še posebej sporen se ji zdi prenos prejemkov skoraj tretjine upokojencev z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na ministrstva. Sicer pa sindikati po večini podpirajo predlagano rešitev, da bo pokojnina po novem temeljila izključno na vplačanih prispevkih v pokojninsko blagajno.

Kako spreminjanje postavk vpliva na višino pokojnine
Vladna stran bo v sredo, ko se bodo nadaljevala pogajanja o pokojninski reformi, predstavnikom sindikatov in delodajalcev predstavila kompromisni predlog reforme. Sindikati pričakujejo tudi računalniške izračune o tem, kako spreminjanje posameznih postavk vpliva na višino pokojnine.

Medtem ko delodajalci v času pogajanj ne dajejo izjav, pa sindikalna stran pričakuje računalniške simulacije o tem, kako spreminjanje posameznih upokojitvenih pogojev vpliva na višino pokojnine.

Poleg tega Zveza svobodnih sindikatov Slovenije meni, da so potrebni popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, in glede starejših brezposelnih.

Upokojevanje s 45 leti pokojninske dobe?
Po opozorilu zveze bi imeli tisti, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, do 60. leta starosti zelo dolgo pokojninsko dobo. Grozi jim, da se bodo morali upokojevati celo s 45 leti pokojninske dobe, poudarjajo. Predlagana reforma namreč tega, da so začeli delati zgodaj, ne upošteva.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti znova na delo. Vendar ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarja zveza.

V pokoj s 40 let delovne dobe in 60 leti starosti
Socialni partnerji so pogajanja, ki potekajo dvakrat tedensko, v okviru delovne skupine Ekonomsko-socialnega sveta začeli 19. septembra.

Po zdajšnjem predlogu bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti pokojninske dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti.