V pismu so zanikali, da naj bi skupina sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, zavrnila vladni predlog na pogajanjih pretekli ponedeljek. Foto: BoBo
V pismu so zanikali, da naj bi skupina sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, zavrnila vladni predlog na pogajanjih pretekli ponedeljek. Foto: BoBo
Sindikati javnega sektorja ostali brez sogovornika v pogajanjih
Sindikati upajo na nadaljevanje pogajanj
Vlada ustavila vsa pogajanja

Ko govorimo o pogajanjih s sindikati, ne govorimo o enkratnih izplačilih, ampak o trajnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju, je dejala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki je prepričana, da pogajanja s sindikati ne spadajo med tekoče posle, ki jih izvaja vlada v odstopu.

V tem trenutku vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili, pa je v odprtem pismu zapisala koordinacija stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, zato so prepričani, da ni nikakršnega razloga, da v ponedeljek, kot je bilo predvideno, ali pa še prej pogajanj ne bi nadaljevali. Pismo so naslovili na premierja v odstopu Mira Cerarja ter prvaka SD-ja Dejana Židana in DeSUS-a Karla Erjavca. V šolskem sindikatu Sviz so glede nadaljevanja pogajanj manj optimistični.

Kot so zapisali v odprtem pismu, bodo morebitno zavrnitev nadaljevanja pogajanj lahko razumeli le kot potrditev njihove domneve, da vlada nikoli ni imela resnične volje in pripravljenosti za sklenitev dogovora s sindikati javnega sektorja in da je uprizorjeni odstop premierja zgolj način, da se vlada izogne svoji odgovornosti pri pogajanjih.

Vlada naj izpolni zaveze
Vlado zato pozivajo, da začeta pogajanja izpelje do konca in s tem prevzame svojo odgovornost, izpolni zaveze, dane javnim uslužbencem leta 2016, ter tako naslednji vladi olajša začetek mandata, "ki ga bo sicer morala začeti z reševanjem nevzdržnih razmerij v javnem sektorju, za katere nosi glavno odgovornost ta vlada s sklepanjem ločenih dogovorov, s katerimi je v ugodnejši položaj postavila določene poklicne skupine".

Prepričani so, da predsednik vlade ali kdor koli drug odgovornosti za izid pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja nikakor ne more valiti na sindikalno stran. V pismu so zanikali, da naj bi skupina sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, zavrnila vladni predlog na pogajanjih pretekli ponedeljek.

Predlog, ki je bil pozneje na pogajanjih podan sindikatom, po njihovih navedbah ni bil popoln, saj je vladna pogajalska skupina napovedala poznejše posredovanje dela predloga, ki se nanaša na usklajevanje plač, predlog glede odprave anomalij z novim vrednotenjem delovnih mest pa je bil sindikatom skupaj s še nekaterimi dodatnimi predlogi podan ustno.

Kot so poudarili, koordinacija stavkovnih odborov pred seboj nikoli ni imela vladnega predloga dogovora, do katerega bi se lahko opredelila in ga sprejela ali zavrnila. "Na zadnjih pogajanjih je bilo izrecno rečeno, da gre za predloge vrha koalicije, ki jih mora sprejeti in potrditi šele vlada na svoji seji, za katero je bilo povedano, da naj bi se odvila v četrtek, torej dan po tem, ko je Cerar podal svoj odstop," so še zapisali v odprtem pismu.

Sindikata zdravstvene nege in socialnega varstva za nadaljevanje pogajanj, v Svizu manj optimistični
V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so poudarili, da so bili z vlado v ponedeljek tik pred podpisom oz. vsaj parafiranjem dogovorov. A medtem ko sindikata, ki zastopata zaposlene v zdravstveni negi in socialnem varstvu, še dopuščata možnost, da z vlado zgodbo sklenejo, so v šolskem sindikatu Sviz manj optimistični.

Kot je dejala predsednica sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar, so bila tako ali tako za ponedeljek predvidena pogajanja, ki bi bila po njihovih besedah končna. Pri tem se je Mlakarjeva pridružila stališču skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, da bo vlada takrat dejansko še imela polna pooblastila. "Mi smo optimisti, čeprav je ta scenarij pravno-formalno skoraj nemogoč," je dejal predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič.

Predsednik KSJS-ja, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Branimir Štrukelj pa je po drugi strani pojasnil, da bi bili vsi zadovoljni, če bi se pogajanja lahko končala, ker so se na neki način grobo prekinila tik pred zadnjimi dogovori, ki so definitivno bili na mizi. "Mi zgolj nismo toliko optimistični," je dejal.

Sindikati javnega sektorja ostali brez sogovornika v pogajanjih
Sindikati upajo na nadaljevanje pogajanj
Vlada ustavila vsa pogajanja