Margenta je eno izmed hčerinskih podjetij Ultre. Foto: MMC RTV SLO
Margenta je eno izmed hčerinskih podjetij Ultre. Foto: MMC RTV SLO
ŠOS
V ŠOS-u zavračajo očitke MSi-ja. Foto: EPA

Potem ko se je ŠOS v petek zaradi namigov, da razpisa o elektronizaciji študentske prehrane ni vodil transparentno, obrnil na protikorupcijsko komisijo, je to storil tudi MSi.

V MSi-ju so namreč na t. i. Kosovo komisijo podali sum korpucije na omenjeni javni razpis, ker menijo, da je bila favorizirana mobitelna rešitev, ki jo lahko vzpostavi hčerinsko podjetje Ultre, Margenta. V podmladku Nove Slovenije so zapisali, da je Študentska organizacija Slovenije marca objavila razpis za prenovo sistema subvencioniranja študentske prehrane, na katerega sta se prijavila Bankart in Margenta. Prepričani so, da je bilo sporno to, da je član razpisne komisije tudi nekdanji vodja razvojnega oddelka v Ultri Aleksander Plahutnik, po njihovem mnenju pa je v razpisu navedeno, da ŠOS favorizira mobitelno rešitev elektronizacije študentske prehrane.

MSi: ponudnik je bil vnaprej določen
Menijo tudi, da je bil ponudnik vnaprej določen, kar naj bi dokazoval zapisnik 13. redne seje študentskega zbora ŠOS-a, kjer naj bi generalni sekretar ŠOS-a dejal, da bo izbrano podjetje Margenta, čeprav je seja potekala 21. maja, ko izbor ponudnikov ni bil zaključen.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je dejal, da so predlog MSi-ja prejeli, a zadeve še ni želel komentirati.

ŠOS: Postopek smo vodili transparentno
Kot omenjeno, pa se je že pred tem na komisijo za preprečevanje obrnil tudi ŠOS, ki očitke MSi-ja zanika. Posredoval ji je predlog za uvedbo postopka, ker želi, da neodvisen organ preveri delovanje v zvezi z razpisom in tako "ovrže vsa zavajanja, ki so se pojavila v javnosti".

V ŠOS-u trdijo, da so postopek razpisa izpeljali transparentno in analogno z zakonom o javnih naročilih. Kot so poudarili, razpis še ni zaključen; ker poteka na način konkurenčnega dialoga, končna rešitev, izvajalec, posledično pa tudi cena, še niso znani. V študentski organizaciji predvidevajo, da bo razpis epilog doživel konec meseca.

ŠOS bo mnenje komisije upošteval
Sicer pa bo ŠOS mnenje Kosove komisije upošteval tudi pri nadaljevanju postopkov za prenovo sistema subvencionrane študentske prehrane "s ciljem vzpostavitve študentom prijaznega in državi varčnega sistema".

A. M./M. N.