Od političnega
Od političnega "plenilca" do "plena". Foto: MMC RTV SLO

Ciljev je veliko: odpreti "politična vrata" za čim več ljudi, biti bolj odziven in občutljiv za to, kar vidijo za problem ljudje sami, ne tisto, kar jim skozi afere servirajo požigalci in se potem ponujajo za gasilce. Istočasno odvzeti politiki "pravico", da se lahko vtika v vse, da o vsem največ ve, da je samozadostna.

Gregor Golobič za MMC
Gregor Golobič in Janez Janša
Dolgoletna politična konkurenta. Foto: MMC RTV SLO
Feljton o Gregorju Golobiču
Afera Golobič ne da miru

Zamolčana lastnina Gregorja Golobiča še naprej razburja domačo politično srenjo in splošno javnost. Pretresa tako odnose med koalicijo in opozicijo, vnaša pa tudi nemir v vladne vrste.

Športnik, politik, filozof, podjetnik ...
Pri 45 letih ima za seboj pestro kariero. Rodil se je leta 1964 v Novem mestu. V mladih letih je uspešno treniral košarko in je bil še v začetku 80. let član slovenske kadetske in mladinske reprezentance. Na ljubljanski Filozofski fakulteti se je vpisal na študij slavistike in filozofije, pozneje pa je zamenjal študijsko smer za samostojno filozofijo in diplomiral leta 2002 z nalogo “Ko filozofi umolknejo - primer Kratil”.

V politiko je vstopil v 80. letih
Sredi 80. let prejšnjega stoletja je bil sodelavec in urednik novomeškega mladinskega časopisa Valj, v obdobju od 1986 do 1988 pa je delal kot urednik družbene redakcije na Radiu Študent in kot kolumnist tednika Mladina. Leta 1988 se je zaposlil na Zvezi socialistične mladine Slovenije, in kot je zapisano na spletni strani stranke, »z jasno nalogo - izpeljati projekt transformacije ZSMS v liberalno stranko«.

"LDS-ovska" leta
Na volitvah leta 1990 je bil izvoljen za delegata tedanjega družbeno-političnega zbora osamosvojitvene skupščine. Marca 1992 je postal generalni sekretar Liberalne demokracije Slovenije. Funkcijo generalnega sekretarja LDS-a je opravljal do junija 2001. Junija 2002 je za eno leto postal predsednik sveta LDS-a.

Liberalne demokrate je Golobič zapustil konec leta 2006. Pred izvolitvijo za predsednika nove stranke je bil štiri leta angažiran kot poslovni direktor v gospodarski družbi Ultra.

Na čelu nove stranke
Ob ustanovitvi stranke Zares, 6. oktobra 2007, ko je bil izvoljen za njenega predsednika, je v MMC-jevi spletni klepetalnici med drugim dejal: "Ciljev je veliko: odpreti "politična vrata" za čim več ljudi, biti bolj odziven in občutljiv za to, kar vidijo za problem ljudje sami, ne tisto, kar jim skozi afere servirajo požigalci in se potem ponujajo za gasilce. Istočasno odvzeti politiki "pravico", da se lahko vtika v vse, da o vsem največ ve, da je samozadostna" (z vami se je v naši klepetalnici pogovarjal tudi kot minister).

Odstop ali vztrajanje pri "novi politiki"
Odzivi na zamolčan delež v Ultri so bili siloviti in številni. Opozicija, pričakovano, zahteva njegov odstop z mesta ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, verjetno pa si želi celo njegov (ponovni) odhod z domačega političnega prizorišča. Golobič bi se moral po mnenju prvaka SDS-a Janeza Janše zgledovati po Pavlu Ruparju, ki je oktobra 2006 odstopil s poslanske funkcije. Pritrjuje mu tudi prvi mož SLS-a Radovan Žerjav. "Slovenija je specifična dežela in politična kultura še ni tako zrela, da bi kdo sam odstopil zaradi takih prikrivanj," pa je prepričan predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah omenjeno Golobičevo priznanje "ni priznanje, ampak gre za dokazano laž, vse skupaj pa meče čudno luč na Golobičevo zavzemanje na področju protitajkunskega boja".

"V tem času sem že večkrat javno pojasnil vsa dejstva glede svojega premoženja, omogočil medijem vpogled v uradno prijavo in priznal napako z zamolčanjem deleža v podjetju pred posameznimi mediji, predstavil motive zanj, to obžaloval in se opravičil. Druga stran tega ni zmogla in nadaljuje z neargumentiranimi podtikanji in neupoštevanjem dejstev," pravi zadnje petkovo sporočilo za javnost, pod katerega se je po mnogih dnevnih odzivih podpisal Golobič.

"Poleg tega, da sem v skladu z zakonom prijavil vse premoženje, je dejstvo tudi, da so bile vse informacije, vključno z imeni in lastniškimi deleži v letih 2006 in 2007 posredovane pristojnemu davčnemu uradu. Zame so dejstva pomembna, zato jih zbiram, preverjam in upoštevam, kar velja tudi za raznovrstna argumentirana mnenja vseh, ki jih izrekajo. O vsem tem sem pisno povprašal tudi vse članice in člane stranke Zares. Na podlagi vsega tega bom v skladu z napovedjo v prihodnjem tednu tudi sprejel in sporočil odločitev."

L. D.

Ciljev je veliko: odpreti "politična vrata" za čim več ljudi, biti bolj odziven in občutljiv za to, kar vidijo za problem ljudje sami, ne tisto, kar jim skozi afere servirajo požigalci in se potem ponujajo za gasilce. Istočasno odvzeti politiki "pravico", da se lahko vtika v vse, da o vsem največ ve, da je samozadostna.

Gregor Golobič za MMC
Feljton o Gregorju Golobiču
Afera Golobič ne da miru