Raziskovanje novinarjev kaže, da naj bi imel Golobič lastniške deleže v še dveh na Nizozemskem registriranih
Raziskovanje novinarjev kaže, da naj bi imel Golobič lastniške deleže v še dveh na Nizozemskem registriranih "podjetjih-nabiralnikih". Foto: MMC RTV SLO

Komisije ne zanima, kako bogat je nekdo, ampak to, koliko premoženja pridobi med opravljanjem funkcije.

Drago Kos
Drago Kos
Iz prijave premoženjskega stanja, ki jo je Golobič oddal Kosovi komisiji, je razvidno njegovo lastništvo Ultre sum, delnice Pivovarne Laško, solastništvo jadrnice, stanovanja v Ljubljani, hiše v Portorožu in avtomobila. Foto: MMC RTV SLO
Kaj o Golobičevi zgodbi menijo novinarji?
Se Golobičeva zgodba še bolj zapleta?

podjetij na Nizozemskem, ki so registrirana na istem naslovu v Amsterdamu.

Dokumenti iz Nizozemske naj bi razkrili, da ima Gregor Golobič lastniški delež v še dveh na Nizozemskem registriranih podjetjih, ki tako kot Ultra Sum nimata zaposlenih in nimata prihodkov, njune telefonske številke pa so prevezane v Ljubljano.

Še dva "nabiralnika" z Golobičevim imenom?
Podjetji imata le toliko odhodkov, kot je potrebno za vodenje računovodstva, obe pa imata nad sabo skrbniško podjetje, saj po nizozemski zakonodaji podjetje brez zaposlenih ne more delovati. Po poročanju TV Slovenija sta torej tudi ti dve podjetji t. i. nabiralnika.

Solastništvo Gregorja Golobiča v omenjenih podjetjih iz na Nizozemskem dostopnih javnih dokumentov ni razvidno, je pa njegov delež razviden iz notarsko overjenega dokumenta, ki so ga pridobili novinarji, je v Odmevih razkril urednik Sveta na Kanalu A, Bojan Traven.

Kos prijavo deleža v Ultri Sum potrdil
Iz obrazca, ki ga ima t. i. Kosova komisija, je razvidno, da ima Gregor Golobič 10,8-odstotni lastniški delež v nizozemskem podjetju Ultra SUM in eno delnico Pivovarne Laško.

Drago Kos, predsednik komisije za preprečevanje korupcije, je o Golobičevi prijavi dejal, da je komisija preverila zgolj lastništvo nizozemske Ultre Sum v slovenski Ultri. Ugotovili so, da so lastniki znani, "kar pomeni, da ima Golobič po grobem izračunu dobrih sedem odstotkov lastništva" v slovenski Ultri.

Odstotek lastništva zakonodajno ni sporen
"To je pod 20 odstotki, kar pomeni, da podjetje Ultra ni omejeno, kar se tiče poslovanja z ministrstvom za visoko šolstvo," je dodal Kos in poudaril, da Golobič drugih lastništev do zdaj ni prijavil.

Komisija ni delala posebne analize Golobičevega premoženjskega stanja, saj se za to odločijo, če dobijo prijavo, ali v primerih, kot je Golobičev. Podatke preverijo pri nosilcih evidenc, ki imajo potrebne podatke na voljo. "Komisije pri tem ne zanima, kako bogat je nekdo, ampak to, koliko premoženja pridobi med opravljanjem funkcije," je pojasnil Kos.

Kaj vse ima Gregor Golobič
Gregor Golobič je prijavo t. i. Kosovi komisiji posredoval 20. decembra lani, iz nje pa je razvidno, da je lastnik 10,8-odstotnega deleža Ultre Sum v vrednosti 2.500 evrov (to je nakupna vrednost deleža) in lastnik ene delnice Pivovarne Laško. Golobič je prijavil tudi lastništvo avtomobila, solastništvo jadrnice, stanovanja v Ljubljani, dobrih 20.000 kv. metrov kmetijskega zemljišča v Vinjolah in stanovanjske hiše v Portorožu.

Časnik Finance je s pomočjo dostopnih tržnih kazalcev zgoraj opisanega premoženja "čez palec" ocenil, da njegova skupna vrednost znaša približno 4,7 milijona evrov.

Golobičeva razkrinkana laž
Kot je znano, je prvak stranke Zares in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič v sredo priznal, da je novinarjem v času zadnjih državnozborskih volitev lagal, ko je zanikal kakršen koli delež v kakšnem podjetju, kar je pred dnevi razkrila slovenska Ultra. Golobič je dejal, da ni šlo za prikrivanje, ampak željo zaščititi Ultro, da ne bi postala tarča predvolilnih srečanj.

A. K. K.

Komisije ne zanima, kako bogat je nekdo, ampak to, koliko premoženja pridobi med opravljanjem funkcije.

Drago Kos
Kaj o Golobičevi zgodbi menijo novinarji?
Se Golobičeva zgodba še bolj zapleta?