Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, je na videokonferenci prisluhnila poročilom poveljnikov kontingentov, ki sodelujejo pri operacijah zveze Nato, EU-ja ter svetovne koalicije na Kosovu, Slovaškem, v Latviji, Bosni in Hercegovini, Nemčiji in Iraku, je sporočil urad predsednice republike.

Po seznanitvi z delovanjem vojske na operacijah, stanju na terenu in počutjem vojakov je izrazila ponos ter hvaležnost vsem, ki sodelujejo v mednarodnih operacijah in uživajo spoštovanje ter ugled med kolegi iz tujine.

"Pod okriljem resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov opravljate naloge v podporo mednarodnemu miru, varnosti in stabilnosti," je ocenila in poudarila, da kljub nevarnemu značaju dela v nekaterih okoljih, s svojo vlogo pomagajo pri zmanjševanju napetosti, krepitvi demokratičnih procesov in institucij, da bi ljudje lahko živeli v mirnejšem in varnejšem okolju.

Foto: STA/Daniel Novakovič
Foto: STA/Daniel Novakovič

To je še posebej pomembno v svetu, kjer je trenutno več kot 50 konfliktov, je nadaljevala in ob tem poudarila nujnost vztrajnih mednarodnih prizadevanj za trajen mir v svetu.

Dodala je, da ji o odličnosti slovenskih vojakov pripovedujejo tudi sogovorniki v tujini. Vsem pa je zaželela varno vrnitev v domovino.

Na mednarodnih operacijah deluje 292 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Napoteni so na misije v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Srbiji, Siriji, Italiji, Iraku, Nemčiji, Latviji in na Slovaškem, piše na spletni strani Slovenske vojske.