Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

"Predsednica republike je s svojim današnjim javnim ugibanjem o tem, kaj bi moralo slediti hipotetični odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), politično posegla v potekajoč pravni postopek pred KPK-jem," so v Gibanju Svoboda zapisali v sporočilu za javnost.

"Ta politični poseg je še toliko bolj sporen, ker prihaja z mesta predsednice države. Zato v tem primeru ne gre samo za možnost, da gre za politični pritisk na delo KPK-ja, ampak tudi za konflikt interesov, ker je postopek zoper predsednika vlade republike Slovenije sprožila predsedničina tesna sodelavka in svetovalka v Uradu predsednice Republike Slovenije, ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države."

Dodali so še, da je predsednik vlade vse navedbe glede svojega domnevnega vmešavanja v delovanje policije že večkrat odločno zavrnil.

Nataša Pirc Musar: To, da vlada ne upošteva odločitve ustavnega sodišča, je izjemno nedostojno

Kot je predsednica države dejala v intervjuju za N1, je splošno znano to, da so reforme zastale in da si jih je vlada morda na začetku na svoja ramena naložila preveč.

Z "zaskrbljenostjo in včasih tudi z žalostjo" spremlja, kako zelo hitro se menjajo ministri in kako majhen je bazen strokovnjakov, ki so še pripravljeni prevzeti ministrska mesta. "Zelo sem bila vesela, da do rekonstrukcije vlade ni prišlo, kajti to bi spet pomenilo, da se vrže leto in pol dela stran," je dejala.

Pohvalila pa je vlado za ukrepanje, ko so Slovenijo prizadele poplave: "Ujma, ki je avgusta lani prizadela Slovenijo, je bila ogromen zalogaj za celoten javni sektor, za vse, ki sodelujejo pri popoplavni obnovi. Tu je vlada naredila dokaj hitre korake. Predvsem smo lahko vsi skupaj zadovoljni, da smo kakovostno in hitro izpolnili obrazce, ki so potrebni za nepovratna sredstva iz Evropske unije."

Sorodna novica Borut Mekina in Rok Kajzer: Zaradi KPK-ja ne bo padla vlada

Dejala je, da se želita s premierjem Robertom Golobom sestajati enkrat na mesec, saj lahko skupaj naredita mnogo več kot vsak sam. "Sem mu pa povedala, da nisem ne v njegovi stranki ne v njegovi vladi, naj mi pusti ta prostor lastnega razmisleka in da za vsako ceno in vedno vlade podpirala ne bom."

Glede neuresničevanja odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah je dejala: "V tej situaciji prav nič ne razumem vlade in se mi zdi izjemno nedostojno. Ponovila bom izraz, ki se je kar udomačil v slovenskem političnem prostoru in je moj: gre za pravno huliganstvo. To je dejstvo in zelo nezadovoljna sem, da se odločitev ustavnega sodišča ne spoštuje," je bila ostra.

Poročilo predsedničinega foruma na temo zdravstva je posredovala tudi novi ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel, v prihodnjih dneh pa jo namerava povabiti na prvi sestanek. Pri zdravstveni reformi ji je pripravljena pomagati.

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću se ne namerava opravičiti za poziv, naj se dela na kanalu C0 začasno prekinejo in naj se opravi presoja vplivov na okolje, saj da stoji za svojim pravnim mnenjem. Janković jo je namreč k temu pozval, ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sklenilo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna. "Je pa malce nenavadno, kako se ta odločitev o potrebi po presoji vplivov na okolje spreminja glede na barvo vlade," je dodala.

Nataša Pirc Musar je dejala, da so z dopisom ministrstvu za javno upravo glede dodatkov k plačam funkcionarjem v njenem uradu želeli opozoriti na "strašno sračje gnezdo dodatkov v javnem sektorju", kar pa da ne pomeni, da kdo želi višjo plačo. Razpravo so v kabinetu odprli v času pogajanj za novo plačno reformo, dopis pa je "neki medij" zlorabil na dan, ko je imela prvi nagovor v DZ-ju, je med drugih dejala v intervjuju za N1.

Spor med predsednico države in Gibanjem Svoboda