Ni povsem jasno, ali bodo prihodnji dve leti pokojnine ostale enake. Foto: EPA
Ni povsem jasno, ali bodo prihodnji dve leti pokojnine ostale enake. Foto: EPA

Vlada je v DZ vložila predlog zakona o izvrševanju proračuna, v katerem predlaga, da se pokojnine v prihodnjem letu ne uskladijo, je glede nasprotujočih si informacij o odmrznitvi pokojnin dejal finančni minister.

Prvi mož DeSUS-a je namreč v ponedeljek po koalicijskem vrhu zatrdil, da je dobil zagotovilo, da bo predlog proračunov v delu, ki predvideva zamrznitev pokojnin, popravljen in da se bodo pokojnine prihodnji dve leti usklajevale, a le polovično, saj jim je uspelo zagotoviti 50 milijonov evrov sredstev za usklajevanje pokojnin.

Šušteršič pa je zagotovil, da na vladi niso razpravljali o nobenem drugem predlogu, niti ni bil noben predlog vložen v postopek. V torek so proračuna predstavili koalicijskim poslanskim skupinam in niso sprejeli nikakršnega dogovora, da se kar koli spremeni, je pojasnil in dodal, da je o tem res potekala razprava in "verjetno še kdaj bo".

Podobno je dejal tudi minister za delo Andrej Vizjak - kot pravi, še ni vse dogovorjeno, vendar bi po njegovem mnenju težko upravičili dvig pokojnin.

Janša: Gre za dva ločena dokumenta
Različne razlage v koaliciji o tem vprašanju je v sredo komentiral tudi premier Janez Janša. Kot je pojasnil, gre za dva različna dokumenta, in sicer proračun, ki ne predvideva povečevanja sredstev za transferje, o čemer se je koalicija uskladila, ob tem pa je v obravnavi tudi sprememba pokojninske zakonodaje.

Po njegovih besedah še vedno obstaja dilema, kam uvrstiti tisti del sredstev, ki v pokojninsko blagajno prihaja iz kapitalskih virov, in v zvezi s tem ima koalicija v koalicijski pogodbi obvezo, da se bodo pokojnine dvakrat letno usklajevale. Zadnje se sicer še usklajuje, a je to ločeno od neposredne proračunske razprave, je dejal Janša.

Usklajevanj še ni konec
Pričakovati je, da se bo koalicija v prihodnjem tednu usklajevala o morebitnih dopolnilih k predlogu proračunov za prihodnji dve leti. Poleg usklajevanja pokojnin ostaja odprto tudi vprašanje dviga DDV-ja.