Zaradi posega v pokojnine je poleti pred vlado protestiral upokojenski sindikat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zaradi posega v pokojnine je poleti pred vlado protestiral upokojenski sindikat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gregor Virant
Varčevati je treba na pravičnejši način, sporoča Virant. Foto: BoBo
Popravljanje krivic upokojencem
Virant in Janša sta se dogovorila

Ker je nekatere rešitve v zakonu videla kot nepravične, je Državljanska lista (DL) od vlade zahtevala popravke zakona. Ob odsotnosti zadovoljivih rešitev je stranka napovedala, da bo v prvi obravnavi podprla opozicijsko novelo zakona, ki je pravkar v DZ-ju.
DL sicer ni bila edina koalicijska stranka, ki je že pred poletnimi parlamentarnimi počitnicami zahtevala popravke varčevalnega zakona v 143. členu. Poleg DL-ja sta bili nezadovoljni tudi stranki DeSUS in SLS. 143. člen trenutno veljavne različice zakona določa, da se pokojnine in nekateri drugi prejemki iz naslova invalidskega in pokojninskega zavarovanja letos ne uskladijo z rastjo plač in življenjskih stroškov; ter zmanjšuje tiste pokojnine, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih. Med njimi so se znašle tudi tiste pokojnine, za katere so posamezniki vplačevali v sklade drugih republik nekdanje Jugoslavije, kar je za številne stranke sporno.

Sestanek koalicije o pokojninah
Koalicijski partnerji so se v ponedeljek dogovorili za dopolnila k predlogom proračunov za prihodnji dve leti na način, da bodo zagotovili sredstva za usklajevanje pokojnin v višini 50 milijonov evrov, je pojasnil prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Pokojnine tako po Erjavčevih besedah ne bodo zamrznjene, kot to predvidevata predloga proračunov. Glede na dogovor bi se lahko približno polovično usklajevale.

Ministrstvo predlagalo, za DL še ne dovolj
Ministrstvo za delo je svoj predlog sprememb pripravilo po počitnicah, ki je v koaliciji sicer dobil podporo, vendar Državljanska lista z njim ni zadovoljna in se zavzema za njegovo nadgradnjo.
"Vlada nas je z zamudo spravila v zagato"
Ker pa vlada predloga še ni pripravila, se je DL v ponedeljek odločil, da bo v prvi obravnavi podprl opozicijski predlog novele, ki ga poslanci obravnavajo danes. "Vlada nas je z zamudo spravila v zagato," je dejal predsednik stranke Gregor Virant.
Opozicijski predlog bi stal 60 milijonov evrov
Medtem ko vladni predlog po mnenju DL-ja ne popravlja dovolj krivic, storjenih s posegi v pokojnine, pa je opozicijski predlog po njihovih ocenah preoster oz. pretiran. Ta namreč praktično izničuje varčevalne učinke 143. člena zakona, je pojasnil Virant in dodal, da gre za okoli 60 milijonov evrov posledic za proračun.

Vladni popravek bi imel 7,5 milijona evrov posledic
Vladni predlog ima za okoli 7,5 milijona evrov finančnih posledic. Predlog predvideva popravke zakona, ki posameznike, ki so vplačevali prispevke v sklade drugih republik nekdanjega SFRJ-ja, izvzema iz znižanja pokojnin.
V drugi obravnavi dopolnila za 15 milijonov evrov
Za druge kategorije upokojencev, pri katerih so bile po mnenju DL-ja storjene krivice, pa bo ta stranka verjetno vložila dopolnila v drugi obravnavi. DL bo svoj predlog sicer pripravil do druge obravnave v DZ-ju. Po Virantovih predvidevanjih bi utegnil biti težak za okoli 15 milijonov evrov.

"Na pravičen in uravnotežen način"
Virantovi predlagajo vmesno različico sprememb. "Čeprav se zavzemamo za uravnoteženje javnih financ in za znižanje primanjkljaja, mislimo, da je to treba delati na pravičen in uravnotežen način," je danes po seji poslanske skupine DL-ja povedal Virant. Poslansko skupino je namreč danes seznanil s ponedeljkovimi dogovori s koalicijskimi partnerji.

Po ponedeljkovem popoldanskem srečanju s predsedniki koalicijskih strank naj bi se Virant še posebej pogovarjal s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za delo Andrejem Vizjakom. Dobil je zagotovilo, da bo vlada danes pripravila predlog sprememb. "Mi smo s tem svoje dosegli, zadeva se je premaknila in smo zadovoljni," je pojasnil Virant.

V DL-ju jezni
Na vprašanje, ali drži, da so z napovedjo podpore opozicijski noveli precej razjezili koalicijske partnerice, pa je Virant odvrnil, da so bili v DL-ju "precej jezni, ker so se že zdavnaj dogovorili, da vlada te rešitve pripravi. In so jih zelo dolgo čakali".

Popravljanje krivic upokojencem
Virant in Janša sta se dogovorila