V ponedeljek bo na pločnikih in prehodih za pešce spet več otrok, šolarjev, dijakov. Vozniki morajo zato biti še posebej previdni. Foto: BoBo
V ponedeljek bo na pločnikih in prehodih za pešce spet več otrok, šolarjev, dijakov. Vozniki morajo zato biti še posebej previdni. Foto: BoBo
Prometna nesreča
Zdajšnji zakon je po ugotovitvah vlade sicer imel pozitiven učinek na varnost v cestnem prometu. Foto: BoBo
Zvonko Černač
Po besedah ministra Zvonka Černača je bila novela pripravljena kot posledica študije, ki je ugotovila, da imamo glede na nekatere druge evropske države nenormalno visoke kazni. Foto: BoBo

Državni zbor je pred počitnicami sprejel novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je pred odločanjem poslancev izpostavil, da novi zakon znižuje globe za manjše kršitve prometnih pravil. Po njegovem mnenju se z novelo hkrati odpravljajo težave pri izvajanju prejšnjega zakona in dopolnjujejo pristojnosti občinskih redarjev.

Pri vseh hujših kršitvah prometnih pravil - denimo v primeru vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, vožnje v nasprotno smer, velikih prekoračitev hitrosti, pobegov s kraja nesreče - pa globe ostajajo nespremenjene.

Spremembe že po enem letu
Nova cestnoprometna zakonodaja prihaja dobro leto po sprejetju prejšnje. Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba je zato izpostavil, da spremembe prometne zakonodaje v smeri zniževanja kazni zagotovo niso pozitiven signal za udeležence v prometu, glede na to, da se zakonodaja spreminja v tako kratkem času. Prometna varnost po njegovih besedah ni "neka razprodaja".

Da bi lahko dali jasen in transparenten signal vsem, ki kršijo prometne predpise in s tem ogrožajo druge, mora namreč biti sistem kaznovanja po njegovem mnenju zelo stabilen in dolgoročno naravnan, je dejal.

Nižja kazen za prehitro vožnjo
Za prekoračitev hitrosti na območju za pešce in območju umirjenega prometa do 5 km/h je globa 40 evrov, za prekoračitev do 10 km/h 80 evrov, če vozite več kot 10 km/h hitreje od predpisov, je kazen 80 evrov (do zdaj je bila 300 evrov in tri kazenske točke), 20 km/h prehitra vožnja je kaznovana s 300 evri in tremi točkami (do zdaj 500 evrov in pet kazenskih točk).

V naselju se 10 km/h čez predpisano hitrost kaznuje z 80 evri (do zdaj 100), do 20 km/h prehitra vožnja pa z 250 evri (do zdaj 300 evrov). Na avtocesti in hitri cesti je od 20 do 30 km/h prehitra vožnja oglobljena z 80 evri (do zdaj 120 evrov), do 40 km/h je kaznovana s 160 evri (do zdaj 200 evrov), prekoračitev hitrosti do 50 km/h pa z 250 evri (do zdaj 300). Dodani sta dve globi: 500 evrov, če je hitrost prekoračena do 60 km/h, in 1.200 evrov, če peljete več kot 60 km/h hitreje od predpisov.

Nepravilno vključevanje, obračanje
Pri nepravilnem prehitevanju se globa s 300 znižuje na 120 evrov, tudi nepravilno obračanje bo namesto 80 evrov denarnico olajšalo za 40 evrov. Napačno vključevanje bo za voznike, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, namesto s 180 evri kaznovano z 80 evri, za druge voznike pa namesto s 500 evri z 250 evri. Za neupoštevanje prometne signalizacije bo kazen namesto 200 evrov zdaj 160 evrov. Pešci in kolesarji bodo za neupoštevanje luči na semaforju namesto 80 evrov plačali 40 evrov.

Če vozila ne boste primerno opremili za zimske razmere, se globa s 120 evrov znižuje na 40 evrov. Podjetnikom in podjetjem pa se za neupoštevanje signalizacije, ki pripoveduje ali omejuje promet zaradi zimskih razmer, ne bo zaračunalo 3.000 evrov, temveč 1.000 evrov globe, prav tako bo za njih manjša kazen, če bodo v vozilu imeli motilce radarjev - namesto 8.000 evrov jim bo grozilo 1.000 evrov.

Sum prometne nesreče bo manj udaril po žepu
Eno največjih znižanj kazni velja za prekršek pravne osebe pri odgovornosti ob sumu prometne nesreče. Gre za primere, ko pravna oseba sumi, da opravlja storitve na vozilu, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči, v kateri je bil nekdo poškodovan ali je umrl, povzročitelj pa je s kraja pobegnil. Kazen se je z osmih tisočakov znižala na 2.400 evrov.

Po novem se uvaja tudi pojem prometna nesreča z majhno poškodbo. Pri nesrečah, kjer gre za manjšo materialno škodo, lahko policist pod določenimi pogoji odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov. To naj bi omogočilo, da se udeleženci sami sporazumejo, policija pa je razbremenjena dela v številnih manjših primerih.