Po novem naj bi slovenska stran razširila zahteve v arbitražnem memorandumu. Foto: MMC RTV SLO
Po novem naj bi slovenska stran razširila zahteve v arbitražnem memorandumu. Foto: MMC RTV SLO

Po pisanju Dela, naj bi "nekateri iz t. i. koalicije prvakov strank, ki je pred slabimi tremi leti vložila zahtevo za izvedbo referenduma o arbitražnem sporu, menili, da bi pred arbitražnimi sodniki zagovarjali državno mejo skladno z zgodovinskimi mejami občine Piran", ki je potekala do rta Savudrija.
Proti arbitražnemu sporazumu so se ob referendumu poleti 2010 izrekle stranke SDS, SLS, SNS in NSi. Po drugi strani so arbitražni sporazum, ki sta ga dogovorila tedanja premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, zagovarjale stranke SD, LDS, Desus in Zares.
Ministrski zbor je tako po daljši razpravi sklenil, da ne sprejme nobenega sklepa, ampak da gradivo vrne zunanjemu ministrstvu (MZZ), ki naj ga "znova prouči in razčleni vse dileme". Rok za oddajo memorandumov obeh držav arbitražnemu sodišču se sicer izteče 11. februarja.
O memorandumu znova v četrtek
Arbitražni sporazum dopušča možnost, da bi se slovenska in hrvaška stran uskladili o predmetu spora, a jima to ni uspelo. Nerešenih je ostalo več spornih območij na kopenski meji ter za Slovenijo ključna potek morske meje in stik z odprtim morjem.
Na zunanjem ministrstvu so potrdili le, da je vlada poročilo pretekli četrtek obravnavala in ga ni potrdila ter da ga bo predvidoma znova obravnavala na seji ta četrtek. Neuradno pa je gradivo, ki ga je v četrtek obravnavala vlada, poleg "uradnega" predloga predmeta spora projektne skupine vsebovalo še ločen, precej drugačen predlog, ki ga je na to temo pripravila podskupina za zgodovino, ki je del projektne skupine. Vlada naj bi se zato odločila počakati in od stroke zahtevati, da se poenoti.