Foto: Radio Capodistria/SKGZ
Foto: Radio Capodistria/SKGZ

Dogodek na meji se je zgodil 7. maja, takrat sta bila sprehajalca dejansko tam in Slovenska vojska ju je legitimirala, je Matjaž Nemec, predsednik Knovsa, povzel glavne ugotovitve poročila, ki ima oznako interno. Na seji komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ga je predstavil direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Andrej Osolnik.

Obrambni minister Matej Tonin je pozneje tvitnil, da vojak Slovenske vojske v D. Malalana ni uperil puške, ga ni legitimiral in mu ni odvzel prostosti. Dodal je, da je v skladu s pravili delovanja izvajal nalogo. "Po preiskavi je čas za depolitizacijo primera v dobro Malalana in vojaka, ki je izjemno izkušen in odlikovan vojak," je še zapisal Tonin in pripisal ključnik resnica zmaga.

Nemec je še poudaril, da dogodek ni bil insceniran in sprehajalca nista bila člana mednarodne teroristične organizacije antifa, kot je predsednik vlade Janez Janša nedvoumno namigoval v svojem izjavljanju. Na vprašanje, ali so bili pri dogodku navzoči tudi policisti, je odgovoril, da lahko potrdi poročanje medijev, da so bili tam prisotni samo pripadniki Slovenske vojske po navodilih policije.

O samih postopkih se kot predsednik Knovsa, kot je dejal, ne more in ne sme opredeljevati. Poročilo je bilo poslano na okrožno državno tožilstvo v Kopru. To bo odločalo o tem, ali se bo preiskava nadaljevala oz. ali se bo predkazenski postopek nadaljeval tudi na sodišču, je dejal.

Ob tem je Nemec opozoril, da so se ob tem incidentu dogajale razžalitve ne samo obeh sprehajalcev, ampak tudi edinega in osrednjega slovenskega medija v Italiji Primorskega dnevnika. Ker so opozicijski poslanci postavili določena vprašanja, so bili tudi oni deležni omadeževanja vladne ekipe, je dejal.

Nemec pričakuje številna opravičila

Od ministrov za notranje in zunanje zadeve ter obrambo in tudi od predsednika vlade pričakuje opravičilo, "ne samo gospodu Malalanu, ki je bil v nekaterih medijih, predvsem tistih, ki so blizu SDS-u, razgaljen na negativen način in predstavljen kot predstavnik teroristične organizacije, ter njegovi partnerki", ampak tudi Primorskemu dnevniku. Pričakuje, da bodo ministri in predsednik vlade "zmogli toliko poguma, da se bodo vsem omenjenim znali tudi opravičiti".

Bila naj bi tudi nekatera razhajanja v podanih izjavah akterjev. Nemec je dejal, da niso pristojni, da se opredeljujejo do tega vprašanja, bodo pa pristojni organi presodili, ali in na kakšen način so bile prekršene pristojnosti pripadnikov Slovenske vojske, dodal je, da je za Knovs zadeva končana, sejo pa bodo nadaljevali v prvi polovici septembra, če bi se izkazala nova dejstva.

Primorski dnevnik poročal o dogodku 23. maja

Primorski dnevnik je 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga v občini Hrpelje-Kozina blizu meje z Italijo ustavila moški v uniformi, eden pa je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske.

V javnosti je v naslednjih tednih sledilo več namigov, da naj bi šlo za lažno novico, zaradi česar je 32-letnik, ki je sprva podal anonimno izpoved, za Radiotelevizijo Slovenija razkril svojo identiteto. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš pa je prejšnji mesec zatrdil, da javnosti ni treba skrbeti, da bi lahko kdo iz vojske vzel stvari v svoje roke, ter da bodo dogodek skupaj z obveščevalno-varnostno službo tudi preiskali.

Več znanega o incidentu na meji