Daniel Malalan v pogovoru za RTV Slovenija. Foto: Posnetek zaslona
Daniel Malalan v pogovoru za RTV Slovenija. Foto: Posnetek zaslona

Poročilo o dogodku pričakujejo tako v Slovenski vojski kot predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Tako policija kot državno tožilstvo sta medtem zavrnila očitke o vpletenosti v domnevno "insceniran dogodek", kot je incident na Twitterju označil premier Janez Janša. Plaz obtožb, ki so se po razkritju identitete usule na mladega Tržačana, je spodbudil njegovo odločitev, da javno spregovori o dogodku.

"Nič nimam proti Slovenski vojski, proti temu vojaku"

Mladi Tržačan z dvojnim državljanstvom zanika vse obtožbe in ponavlja, da je 7. maja z orožjem vanj meril slovenski vojak, misleč, da je prebežnik. Daniel Malalan pojasnjuje: "Je bilo razvidno z obraza, da je razumel, da je zgrešil, zato nisem hotel v nobeno tožbo, nimam nič proti Slovenski vojski, nič proti temu vojaku."

Po plazu obtožb tržaški Slovenec ne želi več molčati

Po namigih, da naj bi šlo za lažno novico, je z željo, da se resnici pride do dna, incident prijavil policiji. Želel je ostati anonimen, ko pa so na dan prišli njegovo ime, obtožbe in blatenje, se je odločil javno spregovoriti. "Imam svoja prepričanja, ki so antifašistična, gotovo, ker smo na tem teritoriju, kjer Slovenci v Italiji živimo, imeli 25 let fašizma," poudarja Malalan.

Ne pripadam nobeni politični stranki in nimam razloga, da bi lagal, dodaja. Boli ga, ker so lažne obtožbe prizadele tudi njegove najbližje. "Mislim, da je bil ta drugi napad novinarjev slabši kot napad vojaka na začetku."

Pričakuje opravičilo

Ni ga strah, pravi, ga pa nenehno spremljata neprijeten občutek in jeza, ker je bil blatenja deležen od matične domovine: "Hočem, da se ta zgodba zaključi čim prej, gotovo z nekimi opravičili meni in, mislim, tudi naši manjšini v Italiji, ker smo zavedni Slovenci." Kot taki, dodaja, se vsak dan borimo za slovenski jezik in kulturo.