Koalicijska pogodba (fotografija je s podpisa) o morebitni ustavitvi privatizacijskih postopkov ne govori, je povedal Han iz SD-ja. Foto: BoBo
Koalicijska pogodba (fotografija je s podpisa) o morebitni ustavitvi privatizacijskih postopkov ne govori, je povedal Han iz SD-ja. Foto: BoBo

Ali bomo postopek ustavili ali pa bomo nekateri znova preglasovani.

Matjaž Han, SD
Franc Jurša (DeSUS) o scenariju, kjer bi začete postopke ustavljali
Po peticiji proti še peticija za privatizacijo

Predstavniki koalicijskih strank so se na to temo znova soočili pred začetkom odbora DZ-ja za finance in monetarno politiko, kjer na zahtevo ZL-ja obravnavajo peticijo proti privatizaciji.
Prodaja državnega premoženja je "vroč kostanj" že vrsto let in tudi zdaj ni nič drugače, je v izjavi za medije povedal vodja SD-jevih poslancev Matjaž Han. Naštel je nekaj okoliščin, ki jih motijo.

Več o temi:
- Peticija 'proti' na odboru DZ-ja
- Peticija 'za' v podpisovanju

Omenil je nepopolno vodstvo in nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), pojavljajo se tudi govorice o netransparentni prodaji, navsezadnje pa ni strategije za upravljanje državnih naložb. To partnerice pričakujejo prihodnji teden.
Hanu se tako zastavlja več vprašanj kot odgovorov. Obenem po lastnih besedah razume tiste, ki so proti privatizaciji, in napetost v koaliciji. Upa, da bodo nemir razrešili.
SD je koaliciji predlagal pogovore z evropskimi partnerji za morebiten poseg v privatizacijski sveženj 15 podjetij. Partnerici SMC in DeSUS se s tem ne strinjata, saj je te postopke po njunem prepričanju treba v skladu z zavezami na evropski ravni nadaljevati.
Po Hanovem mnenju lahko zagato rešijo le z jasnim stališčem: "Ali bomo postopek ustavili ali pa bomo nekateri znova preglasovani." Tudi koalicijska pogodba o privatizacijskih postopkih oz. morebitni ustavitvi postopkov ne govori, pač pa so do tega vprašanja zavzeli bolj načelno stališče, je spomnil Han.
Jurša: Kar teče, ne bomo ustavljali
Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša pa je danes ponovil stališče, da nekaterih privatizacijskih postopkov, ki že potekajo, ni mogoče zaustaviti. Tako po njegovih informacijah ni mogoče zaustaviti niti prodaje Telekoma Slovenije. Se pa v DeSUS-u zavzemajo za to, da bi postopki prodaje nekaterih naložb imeli oporo v novi strategiji za upravljanje državnih naložb.
Jurša ocenjuje, da zapletov v koaliciji ne bo. Po njegovem mnenju so zadeve tako jasne, da postopkov na sredini ne morejo spreminjati. "Tako bi bila naša kredibilnost na nuli," je posvaril. Priznava sicer, da so tudi v DeSUS različni pogledi na privatizacijo, a meni, da so se v poslanski skupini toliko uskladili, da je njihovo stališče do prodaje 15 podjetij jasno.

SD je sicer sodeloval v prejšnji vladi Alenke Bratušek, ki je seznam 15 podjetij pripravila in poslala v DZ, ki ga je junija 2013 potrdil. Vključuje tudi Telekom Slovenije, kar je takratni vodja SD-jevih poslancev Janko Veber označil za "veleizdajo". Ekonomisti so do seznama sicer kritični, ker je bil pripravljen brez razvidnih kriterijev.Ali bomo postopek ustavili ali pa bomo nekateri znova preglasovani.

Matjaž Han, SD
Franc Jurša (DeSUS) o scenariju, kjer bi začete postopke ustavljali
Po peticiji proti še peticija za privatizacijo