Denarni tok med Urošem Rotnikom in Bogdanom Pušnikom. Foto: MMC RTV SLO
Denarni tok med Urošem Rotnikom in Bogdanom Pušnikom. Foto: MMC RTV SLO
Teš
Premier Miro Cerar je trem ministrstvom - za finance, pravosodje in infrastrukturo - naložil, da do prihodnje seje vlade pripravijo predlog revizije projekta Teš 6. Foto: BoBo

Pripor za Rotnika, osumljenega pranja denarja, je sodnica odredila zaradi možnosti vplivanja na priče. Rotnikov odvetnik Mitja Jelenič Novak je že napovedal pritožbo. Na zaslišanju je dejal, da ne razume, kaj točno tožilstvo Rotniku očita kot kaznivo dejanje, iz katerega naj bi izviralo nezakonito premoženje.

"Kot smo lahko razumeli državno tožilko, naj bi se gospodu Rotniku očitalo, da je neugotovljenega dne na neugotovljen način prejel od Alstoma provizijo za posredovanje v zadevi obnov blokov pet in šest Termoelektrarne Šoštanj," je izjavil odvetnik in dodal, da se je sodnica za pripor odločila kljub "nobenim dokazom v tej smeri".
Na vprašanje, kako Rotnik pojasnjuje izvor denarja, ki naj bi ga bilo precej več od vsote njegovih preteklih prihodkov, pa je odvetnik zatrdil, da je Rotnik tako danes kot v preteklih postopkih ves izvor "prepričljivo pojasnil". Denar naj bi tako izviral iz trgovanja z vrednostnimi papirji v Sloveniji in v državah nekdanje Jugoslavije. V povezavi s tem je bil Rotnik na policiji zaslišan že vsaj petkrat od leta 2012 naprej in pri njem so bile tudi štiri hišne preiskave.
Istih kaznivih dejanj je osumljen tudi Pušnik, nekdanji prvi mož borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, in sicer s področja gospodarske kriminalitete. Pušnik in Rotnik naj bi prala denar na škodo elektroenergetskega podjetja iz Šoštanja, neuradno termoelektrarne.
Tožilstvo želelo pripor za oba
Tožilstvo je sicer želelo uvedbo pripora za oba. Za Rotnika, ker so po mnenju tožilstva podani razlogi begosumnosti, uničenja dokazov, ponovitvene nevarnosti in vplivanja na priče. V primeru Pušnika pa naj bi bila razloga ponovitvena nevarnost in vplivanje na priče.

Kriminalisti so ju pridržali v torek po kriminalističnih preiskavah, v katerih so poleg celjskih kriminalistov sodelovali tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada. Poleg njiju so pridržali tudi davčnega svetovalca Darka Končana, ki pa je bil po nekaj urah izpuščen. Rotnika in Pušnika so policisti v sredo okoli 18.30, vklenjena v lisice, pripeljali s celjske policijske uprave na sodišče, pred katerim novinarjem nista dajala izjav, nato pa sta ostala v sodnem pridržanju.
Skupno je osumljenih deset fizičnih in dve pravni osebi.

Premier Miro Cerar je trem ministrstvom - za finance, pravosodje in infrastrukturo - naložil, da do prihodnje seje vlade pripravijo predlog revizije projekta Teš 6. Preučili bodo predvsem, ali bo revizijo urejal zakon ali kakšen drug predpis. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ob tem podpira tudi parlamentarno preiskavo Teša 6, ki jo predlaga opozicijska Združena levica. Po njegovem mnenju je namreč prav, da raziščejo tudi politično odgovornost.
Radio Slovenija

V predkazenskem postopku, ki ga je usmerjala višja tožilka Darja Šlibar, so sicer kriminalisti dejavnosti usmerili v cilj utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj pranja denarja. Sumijo namreč, da je eden izmed osumljencev denar v skupni vrednosti najmanj 870.000 evrov pridobil med letoma 2007 in 2013 s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic, ki jih je kot odgovorna oseba gospodarske družbe storil v času med letoma 2006 in 2009.

Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.