Opozicija bo glasovala za razrešitev ministra, v koaliciji pa so pri napovedih previdni. Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.
Opozicija bo glasovala za razrešitev ministra, v koaliciji pa so pri napovedih previdni. Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.
Milan Pogačnik
V interpelaciji poslanci SLS-a in SDS-a med drugim ministru očitajo sum povzročitve kaznivega dejanja zaradi povzorčitve splošne nevarnosti, kršitve zakona o živalih, dajanja prednosti interesom posameznika pred zaščito javnega interesa in poskuse utišanja SLS-a. Foto: MMC RTV SLO
Koalicijska pogodba
V koalicijski pogodbi so se vladne stranke zavezale, da interpelacij zoper ministre ne bodo podprle. V tej zgodbi pa so koalicijski poslanci precej previdni, mnenja znotraj skupin pa, kot kaže, deljena. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na vložitev interpelacije

Opozicijski poslanski skupini SLS in SDS sta vložili interpelacijo zoper ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, ki mu očitajo pristranskost vodenja postopka vrnitve bulmastifov Sašu Baričeviču. Svojo podporo so že zagotovili tudi v tretji opozicijski stranki SNS.

Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a, je za MMC dejal, da bodo njegovi poslanci podprli interpelacijo, saj je minister vedno objektivno odgovoren za zadeve, ki jih na ministrstvu ne uredijo v skladu z zakonodajo. "Ne more se izgovarjati, da ni vedel, kaj mu delajo za hrbtom, saj je vendar minister. Če ne ve, kaj mu delajo za hrbtom, ne more biti minister."

Sicer pa čakajo tudi širšo razpravo, saj je v okviru te interpelacije po Jelinčičevih besedah smiselno odpreti tudi razpravo o vseh nekdanjih ministrih za kmetijstvo. Razpravljati je namreč treba tako o tem primeru kot tudi o vseh preostalih pomembnih zadevah na ministrstvu za kmetijstvo, kjer vlada neurejeno stanje že od prvega dne. "Zanimivo pa je, da so ravno ministri iz SLS-a v največji meri vodili ta resor," je dodal prvak SNS-a.

Sajovic: Prav je, da se stvari razčistijo
V koalicijski poslanski skupini LDS so pri napovedih, kako bodo glasovali, previdnejši. "Prav je, da se stvari razčistijo. Če je ta pot interpelacija, s tem nimam nobenih težav," je za MMC pojasnil vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic. Vendar morajo besedilo interpelacije najprej prebrati oziroma ugotoviti, ali so bile kršene kakšne procedure, zakonitosti, šele nato se bodo odločili. "Ne želimo pa, da iz ene tragedije nastane političen linč."

Treba je najti najboljšo odločitev, da se kaj takega ne bi več ponovilo, še meni Sajovic. O objektivni odgovornosti ministra brez točnih podatkov o pravnih postopkih ne želi soditi, a pravnih dejstev, da je bil postopek voden napačno, po njegovih besedah za zdaj ni.

"Vračanje bulmastifov mi je dalo misliti"
A poslanec LDS-a Anton Anderlič je še pred vložitvijo interpelacije za MMC dejal, da je že v svojem javnem pismu opozoril, da mu je dogajanje okrog vračanja bulmastifov vzbudilo veliko premišljevanja, zato si želi, da se "dajo na mizo vsi argumenti in zaključki". "Na vsak način pa, ko bom minimalno videl, da gre za odstopanje od normalnih postopkov, bom zahtevo po odgovornosti podprl. Kaj to pomeni na koncu, bomo še videli, nenazadnje še ne vem točno, kaj piše v interpelaciji," je poudaril.

Kljub koalicijski pogodbi Zares hoče odgovore
Namestnik vodje poslanske skupine Zaresa Franci Kek je za MMC povedal, da so sicer z nekaterimi dejstvi že seznanjeni, a odločitve še ne morejo sprejeti, saj ostaja še mnogo nejasnosti. Tako pričakujejo, da bodo najprej seznanjeni tudi s tem.

Vodja poslancev Zaresa Cveta Zalokar Oražem pa je dejala, da so v Zaresu prepričani, da se morajo okoliščine še raziskati, čeprav koalicijska pogodba pravi, da interpelcij zoper ministra ne smejo podpreti. "Po mojem mnenju se bo v naslednjih dneh razčistilo še marsikaj, trenutno imamo precej dvomov in vidimo veliko nejasnosti in senc v tej zgodbi."

Potrč pravi, da interpelacije še ni videl
Ker interpelacije še ni videl, se o njej ni želel izreči niti Miran Potrč, poslanec največje koalicijske stranke SD.

DeSUS se bo najprej poenotil
Kako se bodo odločili v poslanski skupini DeSUS-a, še ne vedo, nam je odvrnil vodja skupine Joško Godec. V stranki se morajo po njegovih besedah najprej o tem vprašanju poenotiti, šele nato bodo sporočili, ali bodo interpelacijo podprli ali ne.

Liberalna akademija podpira zamenjavo
Sicer pa so v prejšnjih dneh Pogačnikovo zamenjavo podprli tudi v Liberalni akademiji, društvu, ki združuje številne levoliberalne intelektualce. Liberalna akademija opozarja premierja Boruta Pahorja, da lahko njegovo vztrajno zavračanje zahtev po ministrovi zamenjavi povzroči, da se bo odgovornost za nedopustno početje prevalila nanj in tudi na celotno vlado.

Pahor namreč ministra podpira, saj je že dejal, da ga zaradi dogodkov, povezanih z napadom bulmastifov, ne namerava odstaviti.

Odzivi na vložitev interpelacije