Na mejnih prehodih s Hrvaško so bile daljše kolone za izstop iz Slovenije. Foto: EPA
Na mejnih prehodih s Hrvaško so bile daljše kolone za izstop iz Slovenije. Foto: EPA

Po novem režimu na mejah, ki je začel veljati opolnoči, se lahko Slovenci, ki so bivali na Hrvaškem, vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem, čeprav ta država od danes ni več na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, ampak je zdrsnila na rumenega. Če pa Slovenci prihajajo iz katere od držav z rdečega seznama, pa je zanje odrejena karantena.

Ta velja tudi za državljane drugih držav, izjema za vstop v Slovenijo brez karantene velja le za tiste osebe, ki imajo rezervacijo prenočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, in če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Ostrejši ukrepi na južni meji

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na Gruškovju, Obrežju, Metliki in Jelšanah, v Pincah na meji z Madžarsko ter na brniškem letališču. Na te mejne prehode je ministrstvo opolnoči poslalo strokovne sodelavce, ki imajo pristojnost izdajati odločbe.

Prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali že približno 200 odločb o karanteni. Največ dela so imeli na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. Večinoma je šlo za prebivalce Slovenije, ki so se vračali iz BiH-a.

Tako sta bili denimo na mejnem prehodu Jelšane dve odločbi izdani takoj po polnoči, in sicer je prav tako šlo za državljane BiH-a s stalnim prebivališčem pri nas, ki so se vračali iz domovine. Eno odločbo so izdali tudi popoldne, je poročala TV Slovenija. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Policijski upravi Koper, so sicer na mejnem prehodu Jelšane odprli dodatno kolono.

Na mejnem prehodu Gruškovje imajo okoli 40 odstotkov manj prometa kot v tem obdobju lani. Po besedah komandirja tamkajšnje postaje mejne policije Boštjana Veličkega so čakalne dobe za izstop iz Slovenije proti Hrvaški danes začele nastajati okoli 2. ure zjutraj, a se je promet do poldneva znova sprostil.

V obratni smeri, torej ob vstopu iz Hrvaške v Slovenijo, je bil promet ves dan večinoma tekoč, saj so imeli odprte vse razpoložljive vstopne vrste. Odločbe o karanteni izdaja uslužbenec ministrstva za zdravje v ločeni vrsti, zato zaradi tega ni bilo zastojev. Tudi kakšnih drugih težav niso opažali.

Za Radio Slovenija je eden izmed prejemnikov odločbe o karanteni Hajdari Sebaedi povedal: "Zdaj moram izpolniti to za družino v domači karanteni in je to to. Sam imam vse urejeno že 25 let. Za družino pa nisem vedel, ker so včeraj štartali iz Makedonije, potem pa so čez polnoč rekli, da so nekaj spremenili. Po mojem mnenje gre, tukaj so vsaj razumljivi ljudje."

Tako kot z Jelšan in Gruškovja o posebnostih zaradi izdajanja karantenskih odločb ne poročajo niti z mejnih prehodov Obrežje in Metlika niti z ministrstva za zdravje, poročanje nadaljuje STA. Kot so navedli na ministrstvu, zadeve potekajo nemoteno, tudi ne opažajo nobenih pritožb prišlekov.

Da so potniki dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila, ugotavljajo tudi na koprski policijski upravi. Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji podaljša tudi pri izstopanju iz države.

Dopust na Hrvaškem (oziroma kjer koli drugod) bo letos drugačen, kot smo ga bili navajeni. Foto: EPA
Dopust na Hrvaškem (oziroma kjer koli drugod) bo letos drugačen, kot smo ga bili navajeni. Foto: EPA

Policija presoja verodostojnost dokumentov

Ob prehodih meje ima policija diskrecijsko pravico, da presodi, ali so predložena potrdila verodostojna ali pa skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno. Za dokazila štejejo denimo račun plačila namestitve, turistične takse, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila.

Kdor dokazil nima ali jih policija oceni za neverodostojna, ga policisti napotijo k strokovnim sodelavcem ministrstva za zdravje, ki so jim na mejnih prehodih praviloma zagotovili tudi prostore za delo. Ti spišejo in vročijo karantensko odločbo. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, pride na kak drug prehod, ga preusmerijo na prehod, namenjen izdajanju karantenskih odločb.

Dokaz, da ste bili na Hrvaškem

Vlada je odločila, da z zelenega seznama varnih držav umakne Hrvaško, Francijo in Češko. Večjih omejitev za slovenske državljane to ne pomeni, otežuje pa prihod v Slovenijo državljanom iz omenjenih držav.

Slovenci, ki se odpravijo na Hrvaško, se lahko vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili samo na Hrvaškem, ne pa tudi na primer v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji ali na Kosovem, torej v državah z rdečega seznama. To lahko storijo s predložitvijo plačila namestitve, turistične takse, dokazilom o lastništvu nepremičnine ali plovila in pa tudi z dokazili o plačilu parkirnine. Bo pa policija imela na meji diskrecijsko pravico, da presodi, ali so predložena potrdila verodostojna ali skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno.

Če morate v karanteno, na voljo pet mejnih prehodov

Število mejnih prehodov, na katerih lahko slovenski državljani prestopajo slovensko-hrvaško mejo, se ne zmanjšuje. So pa določili skupno pet mejnih prehodov, štiri na meji s Hrvaško (Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane) in enega na meji z Madžarsko (Pince), na katerih lahko tisti, ki pričakujejo, da bodo prejeli karantensko odločbo, vstopijo v Slovenijo.

Sorodna novica Za prehod meje s Hrvaško potrebno dokazilo: račun ali potrdilo

Na teh prehodih bodo navzoče pooblaščene osebe, ki bodo spisale in vročale karantenske odločbe. Če bo nekdo, za katerega velja obvezna karantena, prišel na kak drug prehod, ga bodo preusmerili na prehod, namenjen izdajanju karantenskih odločb.

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene pa so po novem osebe, ki imajo rezervacijo prenočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, pozneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa novi koronavirus, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengena ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje. (NIJZ).

Na zelenem seznamu držav sta od danes Belgija in Nizozemska.