Meja z Italijo. Foto: Radio Koper
Meja z Italijo. Foto: Radio Koper

Novi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije v skladu z 9. členom predvideva 14-dnevno karanteno za državljane Evropske unije in tudi tiste iz tretjih držav. Izjeme so za osebe iz držav na seznamu za prost vstop in v primeru navedenih izjem ter za osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, je razvidno iz sporočila vlade.

Na seznam držav za prost vstop je bila do zdaj uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala na podlagi ocene Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) o epidemiološkem stanju in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih tehničnih dogovorih s posamičnimi državami.

Nekaj izjem

Izjem za preostale državljane EU-ja brez stalnega prebivališča v Sloveniji pa je 17. Med njimi so dnevni in tedenski delovni migranti, obiski bližnjih sorodnikov, prehodi zaradi zdravstvenih razlogov, rezervirane prenočitve in lastništva nepremičnine.

Izjeme z ustreznimi potrdili veljajo tudi za ljudi z diplomatskim potnim listom, osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje ter za tovorni promet v tranzitu. Za prehod meja nekaterih oseb iz EU-ja oz. schengenskega območja pa je zahtevan tudi negativni izvid testa, med njimi za poslovne obiskovalce, ki Slovenije ne bodo zapustili v istem dnevu, kot so prispeli.

V odloku je navedenih tudi osem izjem, za katere ne velja 14-dnevna karantena ob vstopu osebe iz tretje države v Slovenijo, med drugim za osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode, osebe v tranzitu, za obiske pogrebov v istem dnevu in za osebe z diplomatskim potnim listom.

Sorodna novica Avstrijo skrbi, da bi čez mejo s Slovenijo v državo prišli tudi Italijani

Na meji bodo preverjali zdravstveno stanje

Po navodilih epidemiološke službe NIJZ-ja na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Slovenije bo zdravstvena služba preverjala zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

V Slovenijo ni dovoljeno priti tujim državljanom, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje povejo, da so pozitivni na novi koronavirus ali izkazujejo očitne bolezenske znake, značilne za covid-19.

Na meji z Italijo je v odloku dodana tudi nova nadzorna točka, in sicer Gorjansko–San Pelagio. Na tej točki je prestop državne meje dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov, so zapisali v odloku.

Kacin: Potrdilo o rezervaciji zadostuje za vstop

Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO
Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO

Nekaj dodatnih pojasnil je na novinarski konferenci podal govornik vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Spremembe pomenijo, da lahko npr. italijanski turisti začnejo prihajati v Slovenijo. "Načeloma da, odprli smo se, kajti potrdilo o rezervatciji že zadošča za vstop v Republiko Slovenijo." Ali bo italijanski turist dejansko moral v karanteno, pa Kacin še ni znal odgovoriti. Pozval je, naj se počaka na srečanje zunanjih ministrov obeh držav, ki bo enkrat ta teden, tam naj bi odgovorili na tovrstna vprašanja.

Spomnil je, da je meja že zdaj v večji meri prepustna, npr. dnevni migratni, obmejno prebivalstvo, učitelji in šolarji, pa tranzit prek nas v tretje države ...

Slovenija je odprla meje za tuje turiste