Kitajsko letalo je zjutraj pristalo na Brniku. Foto: Televizija Slovenija
Kitajsko letalo je zjutraj pristalo na Brniku. Foto: Televizija Slovenija

Po Pečečnikovih besedah ta pošiljka še ni zadnja, a je zaščitno opremo – čeprav se ponekod razmere že umirjajo – še vedno zelo težko dobiti. "Čeprav nekateri mislijo, da je že vsega konec, je ni tako lahko dobiti. Saj vidite, da smo pravzaprav eno redkih podjetij, ki smo jo pripeljali, čeprav nismo specialisti za medicinsko opremo," je dejal za Televizijo Slovenija.

Sodelovanje z vlado je Pečečnik označil kot zelo dobro, saj "vsi pomagajo", pravi. Slovenija je v zadnjih dneh iz Kitajske dobila več deset ton zaščitne opreme.

Nova pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske

Pošiljke se vrstijo

V petek dopoldne in zvečer je na brniško letališče prišlo skupaj 27 ton opreme, zato je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da je Slovenija zdaj v položaju, da sama izbira, kaj bo nabavljala.

Zračni most med Kitajsko in Ljubljano so vzpostavili Zavod RS za blagovne rezerve, slovensko veleposlaništvo na Kitajskem in podjetje Hisense, je pojasnil Počivalšek. Pomembno vlogo pa pri zagotavljanju opreme predstavlja prav logistični center v mestu Čingdao, od koder je prispela petkova večerna pošiljka. Ta omogoča lažjo koordinacijo in predvsem hitrejšo odpremo zaščitne opreme iz Kitajske.

Iz Kitajske je v petkovi dopoldanski pošiljki prišlo 1.095.000 FFP2 medicinskih mask s filtrom, 15.630 zaščitnih uniform za zdravnike in 1.664.000 zaščitnih rokavic. To opremo je dobavilo Pečečnikovo podjetje Public Digital Infrastructure.

V večerni sedemtonski pošiljki pa je bilo skoraj 600.000 troslojnih mask in 240.000 mask FFP 2. "To nam skupaj z zjutraj poslano pošiljko omogoča, da bomo lahko v miru preživeli skoraj do prvomajskih praznikov," je v petek zvečer dejal gospodarski minister.