Poslance Pozitivne Slovenije bo začasno vodila Barbara Žgajner. Foto: BoBo
Poslance Pozitivne Slovenije bo začasno vodila Barbara Žgajner. Foto: BoBo
Janko Veber
Janko Veber bo moral pogledati še, ali so izpolnjeni vsi poslovniški pogoji za ustanovitev nove poslanske skupine. Foto: Državni zbor
Alenka Bratušek za zdaj ostaja premierka, svoje stranke nima več, bo pa imela svojo poslansko skupino. Foto: BoBo
Nekateri bi radi umaknili evropsko kandidaturo
Kako bo kriza vplivala na neodložljive projekte?
10 let po vstopu v EU Slovenija v raznovrstni krizi

Veber je prejel izjave 14 poslancev o izstopu iz poslanske skupine PS-ja. Iz državnega zbora pa so ob tem v imenu PS-ja sporočili, da bo v novi poslanski skupini, kakor kaže trenutno, sodelovalo 12 poslancev in poslank. Veber je ob tem povedal, da bodo morali v DZ-ju na novo organizirati delo in ugotoviti, kdo komu pripada.

Möderndorfer je Vebra prosil tudi za čimprejšnjo ugotovitev, da so za ustanovitev nove poslanske skupine izpolnjeni vsi poslovniški pogoji, kar je podlaga za izdajo sklepa DZ-ja o ustanovitvi nove poslanske skupine nepovezanih poslancev. Predlog za ustanovitev nove poslanske skupine so poleg Möderndorferja podprli še Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Saša Kos, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Alojz Potočnik, Peter Vilfan in Jože Velikonja.

Poslanca Dragan Bosnić in Matjaž Zanoškar pa sta se odločila, da politično pot nadaljujeta kot samostojna nepovezana poslanca, so še sporočili iz državnega zbora.

Vodenje poslanske skupine z današnjim dnem začasno (do imenovanja novega vodstva) prevzema mag. Barbara Žgajner. V tem času se bo PS organiziral in prilagodil novim političnim razmeram v parlamentarni areni. "Naloge pred nami so jasne. V stranki in poslanski skupini bomo pozornost namenjali izključno izzivom Slovenije in ne bomo izgubljali časa s preteklimi dogodki. Članice in člani so na zadnjem kongresu razrešili vsa odprta vprašanja. Poslanska skupina ostaja tako zavezana programu Slovenija 2020, izhajajočem iz obljub, danih na volitvah decembra 2011, ter sklepom stranke in poslanske skupine, od česar ne bomo odstopali," je ob tem povedala novoimenovana vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije.


Lahko premierka računa na Jankovićeve poslance?
Skupno s poslanci SD-ja, DeSUS-a in DL-ja lahko zdaj premierka Alenka Bratušek, s katero je odšla dvanajsterica poslancev, v DZ-ju zagotovo računa le na 33 glasov podpore. Podporo svojih poslancev in poslank ji je sicer obljubil tudi novi predsednik PS-ja Zoran Janković, a vprašanje je, koliko lahko premierka računa na podporo Jankovićevih poslancev, od katerih je polena pod noge dobivala še med svojim vodenjem stranke, je poročala Nataša Mulec za Radio Slovenija.

Še v tem tednu se namerava Alenka Bratušek s koalicijskimi partnerji, ki sicer trdijo, da to niso več, dogovoriti o datumu odstopa, ki bo odprl pot predčasnim volitvam. Vprašanje je, ali bo na koalicijski sestanek premierka povabila tudi predsednika PS-ja Jankovića.

Vprašanje je tudi, ali bo Janković zdaj sodeloval na rednih koalicijskih kolegijih pri premierki, kjer se partnerji dogovarjajo o ukrepih, ki jih vlada sprejema. Po vsem izrečenem v javnosti si je za skupno mizo sicer težko predstavljati Bratuškovo, Jankovića, Viranta, Erjavca in Lukšiča. Kot je še poročala Nataša Mulec, je zaradi vsega povedanega morebiti zelo na mestu razmislek o tem, da bi politika našla voljo za predčasne volitve še pred parlamentarnimi počitnicami.

Bratuškova je na predsednike parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin medtem naslovila pismo. Javnosti so odgovor nanj posredovali v stranki SD.
Enoglasno: predčasne volitve
Vodja poslancev, Matjaž Han premierki odgovarja, da bo njihova poslanska skupina "kot do sedaj ravnala odgovorno in v korist državljank in državljanov Republike Slovenije. Ne želimo si politične krize. V množici političnih preigravanj je po naši oceni najbolje v najkrajšem možnem času in brez omahovanja izpeljati predčasne državnozborske volitve. Prepričani smo, da so v tem trenutku edino državljanke in državljani pooblaščeni, da odločijo, komu bodo zaupali prihodnji mandat v Državnem zboru in posledično v Vladi. Poslanke in poslanci Socialnih demokratov zato ne bomo niti iskali niti podprli morebitnega predloga kandidata za novega mandatarja v tej sestavi Državnega zbora."
Tudi v DL-ju se zavzemajo za čimprejšnje predčasne volitve, po možnosti že junija, zato se tudi odpovedujejo možnosti predlaganja mandatarja za vodenje vlade, so sporočili iz stranke.

"Slovenija v čim krajšem času potrebuje operativno vlado, ki bo pogumno izvajala konsolidacijo javnih
financ, umik države iz gospodarstva, potrebne reforme v prid konkurenčnosti gospodarstva in izboljšanja zdravstvenega sistema ter poskrbela za to, da bodo organi pregona še naprej delovali profesionalno, učinkovito in neodvisno," so še zapisali.

Tudi v NSi-ju so pojasnili, da so za čimprejšnje predčasne volitve, saj se glede na ekonomsko situacijo politična kriza ne sme nadaljevati. Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin je v izjavi novinarjem zatrdil, da NSi v tem sklicu DZ-ja ne bo podprl nobenega kandidata za novega mandatarja, niti ne bo sam predlagal kogar koli. Po Toninovem mnenju je nujno, da so predčasne volitve čim prej, saj je vsak dan, ki ga izgubijo, izgubljen dan za Slovenijo.

SDS bo počakal na Bratuškovo
Medtem je vodja poslancev SDS-a Jože Tanko na današnji novinarski konferenci dejal, da SDS ne daje nobenih zavez nikomur in da so odločitve v rokah Bratuškove. SDS in njegovi poslanci pa se bodo odločali v skladu z razmerami in takrat, ko bo to potrebno.
Sicer pa je Tanko ugotavljal, da smo v položaju, ko del političnega prostora hiti s predčasnimi volitvami in računa celo na volitve na začetku julija, cilj tega pa je tudi, da se na minimum omejijo možnosti, da bi Janez Janša v tem času uspel z izrednimi pravnimi sredstvi v zadevi Patria in da se prepreči Janši in SDS-u, da bi na volitvah premočno zmagala.

"Premierka naj raje drži obljubo in odstopi"
V SLS-u pa so nad dopisom Bratuškove presenečeni, saj po njihovi oceni želi odgovornost za politični položaj prevaliti na vse druge stranke, kar pa je nerazumljivo. "Premierka naj raje ostane načelna in sledi svojim obljubam ter odstopi s položaja, skupaj s koalicijskimi partnerji, ki so obljubljali podobno," so navedli v SLS-u.

Šele zatem bodo, kot pravijo, lahko stekli zakonsko predvideni roki v povezavi s predčasnimi volitvami, škarje in platno, kako do njih, pa sta za zdaj še vedno v rokah premierke. "Vse do takrat pa je pozivanje drugih strank k odgovornemu ravnanju in hkratno vztrajanje na položaju predsednice vlade 'na rezervo' podcenjujoče in skrajno neresno," so sklenili.

PS ne želi več v ALDE
Iz PS-ja so medtem sporočili, da je stranka vodstvu Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) predlagala, da z dnevnega reda petkove seje sveta ALDE-ja na Dunaju umakne odločanje o prošnji PS-ja za članstvo v zavezništvu.

"Zaradi novonastalih okoliščin tako v PS-ju po petkovem kongresu kot tudi širše v slovenskem političnem prostoru se seje sveta ALDE-ja ne moremo udeležiti," je zapisal generalni sekretar PS-ja Vasja Butina.

Nekateri bi radi umaknili evropsko kandidaturo
Kako bo kriza vplivala na neodložljive projekte?
10 let po vstopu v EU Slovenija v raznovrstni krizi