Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Foto: BoBo

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je na novinarski konferenci pojasnila, da želi NSi delovati konstruktivno v okviru vladne koalicije, ki je po njenih besedah enotna. Koalicija, kot pravi Novakova, posluša državljane, zato bo omejila tiste ukrepe, ki jih najbolj žulijo.

V NSi-ju so si še posebej prizadevali za omilitev ukrepov na področju družinske politike, kar je zahteval tudi svet stranke. Znotraj vlade so se tako dogovorili, da se omilijo ukrepi, povezani s starševskim in porodniškim dopustom, bolniškimi nadomestili za nego otroka in plačilom vrtca za drugega otroka. O konkretnih številkah še ni želela govoriti, saj pogovori znotraj vlade še tečejo.

"Ves čas se upošteva socialni status ljudi"
"Menimo, da je družinska politika še kako pomembna za prihodnost države, za izboljšanje demografske slike. Prav ugodni ukrepi na področju družinske politike in varovanja otrok so imeli v preteklosti pozitiven vpliv na to, da se je povečalo število rojstev in da so bili starši zadovoljni," je povedala.

"Ker je ta vlada odgovorna, želimo sprejemati takšne ukrepe, ki po eni strani zagotavljajo, da bomo nekaj privarčevali, po drugi strani pa se ves čas upošteva socialni status ljudi. Za tiste, katerih socialni status je nižji, so ukrepi zelo omiljeni in jih praktično ne bodo prizadeli," je pojasnila.

"Pahor je konstruktiven, SD pa žal ne"
Poudarila je, da je tudi opozicija, katere del je v prejšnjem mandatu vodil vlado, soodgovorna za reševanje krize. "Očitajo nam, zakaj tako hitimo. Če bi zakone, vključene v zakon o uravnoteženju javnih financ, sprejemali posamično, bi trajalo celo leto, učinka pa praktično ne bi bilo. Čas je denar. Vsak dan odlašanja pomeni milijonsko proračunsko luknjo, zato je treba pohiteti. Vsi, ki se tega zavedajo, so tudi konstruktivni in razumejo, da moramo ukrepe sprejeti čim prej," je izpostavila.

Ob tem je dodala, da je v postopku vnašanja zlatega pravila v ustavo predsednik SD-ja Borut Pahor konstruktiven, žal pa ne moremo trditi enako za njegovo stranko v celoti, zato upa, da bo Pahorju uspelo prepričati svoje kolege, da podprejo zlato pravilo. Tudi za Jankovićev PS je prepričana, da bodo premislili o posledicah zavrnitve vpisa zlatega pravila v ustavo in da ga bodo na koncu le podprli.

"Plan B pomeni večje odpuščanje in bolj drastične ukrepe"
Dodala je, da se je v najbolj ključnih trenutkih slovenske zgodovine pokazala enotnost, zato meni, da bo tudi tokrat prevladal razum, če ne, pa upa, da bo razum pokazalo ustavno sodišče in da bo zavrnilo zahtevo za razpis referenduma o zakonu o uravnoteženju javnih financ, saj bi ta pomenil potop Slovenije.

"V primeru zavrnitve zakona na referendumu bomo morali sprejeti plan B, ki pomeni večje odpuščanje in bolj drastične ukrepe, zato smo tudi za vpis zlatega pravila v ustavo," je sklenila.