Predsednica stranke ostaja Ljudmila Novak. Pravi. da je še veno pripravljena za nadaljevanje pogovorov s Peterletom. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Predsednica stranke ostaja Ljudmila Novak. Pravi. da je še veno pripravljena za nadaljevanje pogovorov s Peterletom. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Lojze Peterle
Svojo kandidaturo za predsednika stranke je Peterle umaknil, ker je menil, da NSi-ju "samo z istimi ljudmi in načinom dela" verjetno ne bo uspelo postaviti močne demokrščanske opcije. Foto: MMC RTV SLO
NSi: Kongres brez Peterleta, na čelu ostaja Novakova

Okrog 400 delegatov Nove Slovenije je na kongresu razpravlja o preteklem delu in odločalo prihodnjih usmeritvah, volili pa so tudi ožje vodstvo stranke. Še pred dnevi sta za predsednika stranke kandidirala tako zdajšnja predsednica Ljudmila Novak kot evropski poslanec Lojze Peterle, a je on nato kandidaturo umaknil, nato pa se kongresa niti ni udeležil.

Peterle pred strankino razsodišče?
To je med nekaterimi strankarskimi delegati povzročilo kar nekaj hude krvi. Slišati je bilo predloge, da Peterleta razrešijo vseh funkcij v stranki, a so to delegati zavrnili, ker kongres nima vloge razsodišča. Če pa bo podan predlog, da se Peterleta zaradi svoje izjave o morebitni ustanovitvi nove krščansko-demokratske stranke obravnava pred častnim razsodiščem NSi-ja, pa ga bo po besedah Novakove razsodišče tudi obravnavalo.

"Če lastni ljudje hodijo po tebi, ti daje to misliti, in premislil bom natančno, kaj to pomeni," je takšne napovedi za TV Slovenija komentiral Peterle. Novinarju Mateju Hlebšu je še povedal, da bo stvar prespal, potem pa bo videl, kaj se bo še zgodilo. "Mislim, da je stanje duha zaskrbljujoče, gre samo zato, kje bo kdo sedel, ne pa kaj bomo skupaj naredili," je dodal.

Novakova o NSi-ju kot barki
So pa delegati na kongresu zavrnili predlog, da bi zaradi razkola prestavili volitve predsednika stranke, tako da je kot edina kandidatka ostala predsednica. Novakova je sicer tudi sama izrazila dvome o upravičenosti zdajšnjih volitev predsednika stranke, saj tudi ona ne želi "biti predsednica v takšnih razmerah".

Ko pa so jo potrdili, je zatrdila, da sprejema odgovornost, hkrati pa prosi za "pomoč pri boju za Slovenijo, za kakršno smo se odločili pred 20 leti." Pred tem se je dotaknila tudi samih razmer v stranki in opisala NSi kot barko v viharju, ki jo nekateri zapuščajo, delegati pa se morajo odločiti, ali jo bodo reševali ali potapljali.

"Stranka je s kongresom zelo pohitela"
V stranki tako še vedno ostaja tudi Peterle, ki je pred kongresom pojasnil, da je bila njegova ideja ob kandidaturi za predsednika NSi-ja, da povežejo sile tako, da bi spet naredili močno demokrščansko stranko, a je bila ta ponudba razumljena povsem napačno. "Ne potrebujem ne časti ne funkcije ne novih težav," je dejal za Dnevnikov Objektiv.

"Želel sem si, da bi se v stranki po lokalnih volitvah, na katerih se nismo odrezali bolje kot pred štirimi leti, temeljito pogovorili, imeli nekoliko daljšo klavzuro v širšem krogu. Stranka pa je s kongresom zelo pohitela, ne da bi se prej dobro posvetovali. Prišlo je tudi do velikih razlik v oceni, kaj smo dosegli. Spadam med tiste, ki menijo, da nam rezultat na lokalnih volitvah ne zagotavlja vstopa v parlament, da bo torej treba stvari zagrabiti drugače," je še poudaril.

Z Novakovo sta imela dolg pogovor
Sta pa imela Peterle in Novakova po besedah predsednice v petek "temeljit, tri ure in pol dolg pogovor", po katerem je celoten zaplet med njima pripisala komunikacijskemu šumu med Brusljem in Ljubljano.

Iz Bruslja se po njenem namreč ne vidijo vse podrobnosti, hkrati pa "sit težko razume težave lačnega", je dejala in Peterletu v Bruslju očitala podajanje kritik ob potici in vinu. Poudarila je še, da lahko njegova kritika na račun dela v stranki povzroča zamere in pusti boleče rane.

NSi: Kongres brez Peterleta, na čelu ostaja Novakova