Stranka NSi, ki za zdaj še edina ostaja v koaliciji ob največji vladni stranki, v drugačno sestavo vlade ne bo šla, je še enkrat zagotovila predsednica te stranke Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Stranka NSi, ki za zdaj še edina ostaja v koaliciji ob največji vladni stranki, v drugačno sestavo vlade ne bo šla, je še enkrat zagotovila predsednica te stranke Ljudmila Novak. Foto: BoBo

Kritična je tudi do tega, da se o programu morebitne vlade nič ne govori. "Govori se le o imenih in kako zrušiti zdajšnjo vlado, nič pa ne slišimo o programu, kaj bo delala naprej," se čudi Novakova.

Ob tem je predsednica NSi-ja še začudena, da se je njena nekdanja koalicijska partnerica Državljanska lista "odpovedala svojemu največjemu adutu". Nekdanji finančni minister in podpredsednik DL-ja Janez Šušteršič je namreč ob pogojih SD-ja, ki se nanašajo zlasti na slabo banko in državni holding, napovedal, da ne bo kandidat za finančnega ministra.

Novakova: slovensko gospodarstvo že zdaj vpije
Predsednica NSi-ja se tako sprašuje, kakšna bo gospodarska in finančna politika morebitne nove vlade in ali bo vse tisto, za kar si je sedanja vlada prizadevala, "postavljeno na glavo". Novakova pravi, da slovensko gospodarstvo že zdaj "vpije" in si želi, da bi začela t. i. slaba banka končno delovati.

Če bo vse to "spet postavljeno na glavo", bo to slabo za Slovenijo in za njeno gospodarstvo, opozarja predsednica NSi-ja. Skrbi jo tudi, kakšna bodo v marcu poročila različnih finančnih institucij, in sicer zaradi menjave oblasti oz. napovedanih ukrepov, ki so drugačni od teh, ki jih je izvajala zdajšnja vlada.

Sprašuje pa se tudi, kako bo DL podpiral ukrepe, ki jih predlagata SD ali PS, če pa je imel DL glede gospodarstva liberalnejša stališča.

"Predsedniki potencialnih partneric precej egocentrični"
Prepričana je, da prihodnji mandatar ne bo imel lahke naloge. "Na koncu namreč sprejemajo odločitve ljudje, v tem primeru predsedniki potencialnih partneric, ki so vsak posebej precej egocentrični. Zato bo to vlado zelo težko držati skupaj," ocenjuje Novakova.

Ob tem Novakova še poudarja, da mora imeti voditelj ne le veliko avtoriteto, ampak mora biti do neke mere tudi avtokrat, da lahko te osebe povezuje, poleg tega pa mora imeti pred seboj višje cilje, ne ciljev stranke ali osebe.