Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pojasnjuje, da v stranki še zmeraj nasprotujejo družinskemu zakoniku. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pojasnjuje, da v stranki še zmeraj nasprotujejo družinskemu zakoniku. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je v izjavi, ki jo je podala pred državnim zborom, predstavila argumente proti novemu družinskemu zakoniku in nadaljnje dejavnosti NSi-ja v zvezi z referendumsko pobudo, če bo zakonik sprejet.

"Družinski zakonik želi razvrednotiti družino"
Novakova je povedala, da v Novi Sloveniji še zmeraj nasprotujejo družinskemu zakoniku, ker menijo, da ne podpira družine, ampak jo želi razvrednotiti. Po njenih besedah se tudi slovenska javnost ne strinja s tem zakonikom.

V stranki, kot pravi, menijo, da hoče manjšina, ki je podprta pri vladnih strankah in ima od zadaj močne lobije in finance, uveljaviti svojo voljo. "Mislimo, da ne more neka manjšina odločiti o tako pomembnem vprašanju, kot je družina, ki je za Slovence še vedno velika vrednota. Žal vedno znova ugotavljamo, da nam želi ta vlada odvzeti prav vse temleljne vrednote, ki so oblikovale slovenski narod, od družine do osamosvojitve in kulturne dediščine, ki jo zanemarja," je dejala.

"Klasična družina je garant za obstoj naroda"
Poudarila je, da se ne strinjajo niti s tem, da bi lahko istospolni partnerji posvojili biološkega otroka svojega partnerja, ker menijo, da za psihološki razvoj otroka vsekakor ni dobro, če ima dva očeta ali dve mami. Prepričana je, da če ima nekdo otroka rad, ga lahko ima rad tudi, ne da bi bil njegov posvojenec, in mu lahko premoženje zapusti tudi na drugačen način, če to želi.

"Menimo, da bi morali poslanci ta družinski zakonik zavrniti, da bi morali z njim doseči širšo družbeno podporo, tako da bi se Slovenija s tem družinskim zakonikom okrepila, kajti vemo, da je zdrava družina tudi zdrav temelj za družbo. Nikakor ne moremo izenačiti istospolne skuposti s klasično družino, ki vendarle pomeni garant za obstoj naroda," je poudarila.

Če bo zakonik sprejet, bo NSi zbiral podpise za referendum
Ministrstvo za delo je pri sprejemanju zakonika sicer sprejemalo določene kompromise, ki jih je Novakova označila zgolj za lepotne popravke, ki niso tako bistveni, da bi lahko rekli, da je zakonik dober. Če bo družinski zakonik sprejet, pravi, se bodo povezali s civilno iniciativo in sodelovali pri zbiranju podpisov za referendum.

"Ankete so pokazale, da 80 odstotkov Slovencev ne podpira družinskega zakonika. Menimo, da ni oprt na zadostno število raziskav. Sklicuje se zgolj na neko nemško raziskavo, ki pa ne predvideva vseh posledic, ki jih prinašajo takšne skupnosti," je pojasnila.

"Spoštujem vse ljudi, ki so istospolno usmerjeni"
Po njenih besedah definicija družine v zakoniku ni dovolj okrepljena. Zakonik bi moral biti, kot pravi, v takšno pomoč slovenskemu narodu, da bi se pomen družine okrepil in da bi zakonska zveza imela prednost pred drugimi zvezami. "Večkrat ugotavljamo, da imajo druge zveze več finančnih ugodnosti pred zakonsko zvezo, kar pa menimo, da je nesprejemljivo," je dodala.

"Sicer pa, ker je dan boja proti homofobiji, spoštujem vse ljudi, ki so istospolno usmerjeni in jim dajem vso pravico, da živijo tako, kot sami želijo. Menim pa, da pravice otrok ne moremo izrabljati za to, da imajo istospolni partnerji potem na ta račun več svojih pravic," je ob koncu povedala Novakova.