"Vsekakor je naša želja in naš namen, da študijski proces teče v živo, na fakultetah, v neposrednem stiku med pedagogi in študenti," poudarja rektor ljubljanske univerze. Foto: BoBo

"Prva naloga bo žal še vedno ukvarjanje s covidom-19, saj v Sloveniji pri spopadanju s to boleznijo žal nismo tako uspešni, kot so v nekaterih drugih državah, recimo na Danskem, kjer so po zaslugi velike precepljenosti lahko ukinili ukrepe za širjenje bolezni," je dejal novoizvoljeni rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič. Napovedal je, da bodo v prvem tednu oktobra organizirali cepljenja za študente v bližini fakultet ter dva pogovora z njimi, na katerih bodo lahko vprašali vse, kar jih zanima o cepljenju.

Majdič upa in verjame, da bo četrti val epidemije razmeroma kratek in se bodo najpozneje spomladi vrnili v skoraj običajno predcovidno življenje. "Jeseni pa bo seveda izziv, kako varno izpeljati študijski proces. Na Univerzi v Ljubljani je cepljenih več kot 85 odstotkov zaposlenih, na kar smo zelo ponosni," je navedel.

Pripomnil je, da so si na univerzi želeli, da bi v veljavi ostalo hitro ali PCR-testiranje, ne samotestiranje kot pogoj za obiskovanje fakultet, se pa bodo, kot pravi, prilagodili sklepu vlade in ga izvajali. "To bo zagotovo logističen problem, sploh na fakultetah z veliko študentkami in študenti, a mislim, da smo ga sposobni rešiti in ga že rešujemo. Predvsem pa upamo in zaupamo v zrelost naših študentk in študentov," je poudaril.

Kot člani akademske skupnosti bi morali študenti, kot pravi, zaupati v znanost. Točnih podatkov na univerzi nimajo, a nekateri grobi podatki kažejo, da je precepljenost med študenti številnih fakultet, ne le medicinske, zelo visoka. "Vsekakor pa je naša želja in naš namen, da študijski proces teče v živo, na fakultetah, v neposrednem stiku med pedagogi in študenti," je povedal.

Univerza po oceni rektorja akademsko svobodna, avtonomna pa ne popolnoma

Ena od prvih nalog nove ekipe bo po besedah Majdiča tudi dokončanje pravil o varnem okolju oziroma varovanju dostojanstva, ki bodo študentkam in študentom ter vsem zaposlenim zagotavljala varno študijsko in delovno okolje. Prav tako bo treba dokončati akreditacijske procese ter se pripraviti na morebiten sprejem zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki bo temeljito spremenil način financiranja raziskovalnega dela. "Seveda pa se bomo z ekipo lotili tudi novih nalog, ki izhajajo iz mojega programa," je dodal.

Sorodna novica Novi rektor ljubljanske univerze je Gregor Majdič

Po njegovem mnenju je treba okrepiti družbeno vlogo univerze ter družbi povrniti zaupanje v znanje in znanost. Na univerzi si želi večjega poenotenja in več sodelovanja med članicami, saj se je ravno v epidemiji covida-19 po njegovem mnenju pokazalo, da je sodelovanja med strokami premalo. "Svet se danes srečuje s kompleksnimi težavami in rešitve takšnih težav so v sodelovanju različnih strok," je pojasnil.

Majdič se zavzema za ohranitev statusa najboljše slovenske univerze, želel pa bi si tudi več sodelovanja z raziskovalnimi inštituti. "Pridobiti si moramo tudi več moči pri sprejemanju političnih odločitev in vplivati na državo, da bo politika končno uvidela, da vlaganje v razvoj ni strošek, temveč investicija za prihodnost," je zatrdil. Glede avtonomije in akademske svobode Majdič ocenjuje, da je ljubljanska univerza akademsko svobodna, avtonomna pa ni popolnoma. Prepričan je, da nima prave finančne avtonomije, prav tako pa se pogosto srečujejo s poskusi poseganja v avtonomijo univerze, zaradi česar morajo biti "ves čas pozorni in se boriti za ohranjanje avtonomije".