Kot primer medijske hiše, na katero vlada izvaja pritisk, je navedel kar svojo. Foto: RTV SLO
Kot primer medijske hiše, na katero vlada izvaja pritisk, je navedel kar svojo. Foto: RTV SLO

Na vas se obračam s pozivom, da pozorno spremljajte razvoj dogodkov v Sloveniji.

Zapis Blaža Zgage v pismu
Janez Janša
Evropske politike je Zgaga pozval, da naj na slovensko vlado vplivajo prek diplomatskih vezi. Foto: RTV SLO

Obrnil se je na predsednike vlad, predsednike držav, na predsedujoče parlamentom evropskih držav ter na nevladne organizacije in medijske hiše. Od njih pričakuje, da bodo premierja Janeza Janšo pozvali, naj konča posredovanja v medijih, še zlasti zdaj, ko bo Slovenija leta 2008 predsedujoča EU-ju. Kot je Zgaga pojasnil za MMC, je pismo po pošti naslovil na prek 350 naslovov v Evropi in tudi v ZDA, za vsebino tega pisma pa trdno stoji. "Obe roki dam v ogenj," nam je zatrdil.

V pismu še pojasnjuje, da bi moralo državljane EU-ja in preostali svet skrbeti, da bo povezavo vodila država, kjer se cenzura in pritiski na novinarje izvajajo tako obširno. Janševo vlado v pismu obtožuje še avtoritarnosti vladanja, ki je v porastu, medtem ko sta demokracija in medijska svoboda v zatonu.

V pismu sicer pojasnjuje, kako so se po letu 2004, torej po parlamentarnih volitvah, zamenjali vsi direktorji v skoraj vseh medijih, to pa naj bi zrežirala vlada s pomočjo državnih deležev v nekaterih podjetjih.

Obtožbe o neformalni mreži vplivanja
Vlado je obtožil, da je naredila neformalno mrežo v obliki piramide, prek katere lahko vpliva na večino medijev v Sloveniji. Večer naj bi bil po mnenju Zgage eden izmed teh medijev. Kot pojasnjuje, tudi njemu nenehno cenzurirajo članke, sploh tiste, v katerih je kritičen do aktualne oblasti.

Kot konkreten primer posega v medijsko poročanje je navedel primer Andrijane Starine Kosem, ki je takrat v pismu napisala, da SDS nenehno skuša vplivati na medijsko poročanje. O pismu so sicer že poročali tudi nekateri tuji mediji.

Mitja Kandare

Na vas se obračam s pozivom, da pozorno spremljajte razvoj dogodkov v Sloveniji.

Zapis Blaža Zgage v pismu