Svetovni slovenski kongres je vseslovenska organizacijska skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike, piše na njihovi spletni strani. Foto: BoBo
Svetovni slovenski kongres je vseslovenska organizacijska skupnost, ki povezuje in združuje Slovence doma in po svetu na temelju zavezanosti slovenstvu, ne glede na nazorske, strankarske in druge razlike, piše na njihovi spletni strani. Foto: BoBo
Pleskovič in SSK
Pleskovič je ekonomist z diplomo s Harvarda, doktoriral pa je na MIT-u. 30 let je deloval na Svetovni banki. Foto: Perfect Circle PV
SSK
Predstavniki SSK-ja: Jelena Malnar, Boris Pleskovič, Meta Zorc in Andrej Fink. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.


Podpredsednik za Evropo je postal Dušan Povh iz Nemčije, mandat za podpredsednika za zamejstvo je bil znova zaupan Damijanu Terpinu iz Italije, podpredsednik za čezmorske dežele bo tudi v tem mandatu Andrej Fink iz Argentine, podpredsednica za finance pa je postala Marjeta Zorc iz Slovenije.

Pleskovič je ob novi sestavi upravnega odbora izrazil zadovoljstvo. "Tako strokovnega in odličnega upravnega odbora v 25 letih še nismo imeli," je dejal ob začetku novinarske konference.

Organizacija prejela red za zasluge
Nato je izpostavil nekaj pomembnih dogodkov minulega mandata. Med drugim je 29. junija 2016 ob 25-letnici nastanka organizacije, ki povezuje Slovence z vsega sveta, potekala slovesna akademija. Poleg tega je njihove zasluge na tem področju prepoznal tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je konec istega leta organizaciji vročil red za zasluge za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino.

"SSK je moralna ustanova, moralna avtoriteta, moralno predstavništvo," je izpostavil podpredsednik za čezmorske dežele Andrej Fink. "Gre za tiste vrednote, ki nas delajo Slovence drugačne in iz nas delajo unikum, kar pomeni biti Slovenec. S tega vidika smo mi del svetovnega mozaika, brez katerega sveta ne bi bilo," je še dodal.

Pomen delovanja SSK-ja je izpostavila tudi novoizvoljena podpredsednica za finance Zorčeva. "Želim, da to zgodbo nadaljujemo, da skozi Svetovni slovenski kongres prinašamo v domovino pozitivno energijo na vseh področjih – na področju medicine, na področju znanosti, na področju gospodarstva," je povedala. Dejala je še, da je SSK izjemno pomemben, med drugim tudi za enake možnosti državljanov, poleg tega pa v državi po njenem mnenju gradi tudi pravičnost in etične norme, ki so nujno potrebne.