SDS se bo z drugimi strankami o novi koaliciji pogovarjal v petek, SAB pa vabi k premisleku o projektni vladi brez SDS-a. Foto: BoBo
SDS se bo z drugimi strankami o novi koaliciji pogovarjal v petek, SAB pa vabi k premisleku o projektni vladi brez SDS-a. Foto: BoBo

Predsednik največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša je drugim parlamentarnim strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji.

SDS se tako želi v petek srečati z vsemi parlamentarnimi strankami, ponudil pa jim je termine med 10. in 18. uro. V skladu z napovedjo na Twitterju je Janša na pogovor povabil tudi stranko SAB, čeprav je ta na pogovore o projektni vladi in drugačni koaliciji povabila vse stranke z izjemo SDS-a.

Na pogovorih, na katerih bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, bodo preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi že ustreznost kadrovskih ponudb.

V vabilu strankam je Janša med drugim zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije temeljni cilj, ki ostaja enak po vsakih volitvah.

"Kljub mnogim zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je navedel Janša.

Če bi jim na prvih pogovorih uspelo najti skupen jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za 11. februar.

V LMŠ-ju in Levici so že napovedali, da se pogovorov z SDS-om ne bodo udeležili.

Pogovori Pahorja z vodji poslanskih skupin

SMC sprejel svoje stališče

Izvršni odbor SMC-ja je na ponedeljkovi seji, prvi po odstopu predsednika vlade, ocenil razmere v političnem prostoru in sprejel stališče, da so predčasne volitve zgolj ena izmed možnosti za razrešitev trenutnega položaja. "Predčasne volitve pomenijo vsaj polletni zastoj pri sprejemanju prepotrebnih ukrepov, poleg tega pa ne bi prinesle bistveno preprostejših političnih razmerij," so zapisali na strankinem profilu na Twitterju in dodali, da je po prepričanju SMC-ja treba preveriti voljo za oblikovanje morebitne drugačne vlade, ki pa bi se morala zediniti pri vsebinskih vprašanjih.

Sorodna novica Borut Pahor: "Koalicija ne sme nastati zgolj na podlagi želje po oblasti"

Med ukrepe, ki imajo za stranko ključni pomen, so v SMC-ju označili ukrepe s področja dolgotrajne oskrbe, zdravstvenega varstva, stanovanjske politike, sanacije okoljsko degradiranih območij in okrepitve gospodarskega okolja. Po besedah predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška bo morala prihodnja vlada, kadar koli že jo bomo dobili, stati na vsebini, ne na ideološkem izključevanju. "To se ni izkazalo za konstruktivno osnovo za operativno delovanje vlade," je dejal Počivalšek. "Če smo dovolj zreli in odgovorni, da stopimo skupaj za državo, smo zraven, sicer gremo na predčasne volitve," je še povedal Počivalšek in dodal, da je stranka že oblikovala volilni štab in okrepila priprave na morebitne predčasne volitve.

SAB: "Brez spremenjene volilne zakonodaje se ne bo spremenilo nič"

Kot je v pismu strankam zapisala Alenka Bratušek, izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS-a ni v nacionalnem interesu. Foto: BoBo
Kot je v pismu strankam zapisala Alenka Bratušek, izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS-a ni v nacionalnem interesu. Foto: BoBo

V stranki SAB so v pismu parlamentarnim strankam ‒ ki je bilo naslovljeno na vse stranke, razen SDS ‒ zapisali, da politično nestabilen položaj, ki je nastal po odstopu predsednika vlade, ne koristi nikomur. "Tudi za stranko SAB se zdijo predčasne volitve najboljša izbira, je pa v zadnjih dneh postalo jasno, da v državnem zboru obstaja večja podpora nadaljevanju mandata," je zapisano v pismo, pod katerega je podpisana predsednica stranke Alenka Bratušek.

V SAB so prepričani, da brez sprememb volilne zakonodaje in uvedbe sistema preferenčnega glasu, ki bo državljanom omogočil več vpliva na to, kdo bo izvoljeni poslanec, na naslednjih (predčasnih) volitvah ni mogoče pričakovati bistveno drugačne sestave slovenskega parlamenta. "To pomeni, da se bomo po volitvah znova znašli v situaciji, ko bo parlament ponovno skoraj na polovico razdeljen med oba politična pola, večina strank in akterjev pa bo ostala enakih," je zapisano v pismu, v katerem je stranka vključila tudi poziv k skupnemu premisleku o tem, kakšne so možnosti, da se predčasne volitve zamaknejo za toliko časa, da se sprememba volilnega zakona lahko sprejme.

Bratuškova je zato vse stranke, ki so sopodpisale novelo Zakona o volitvah v DZ-ju, in Desus pozvala k oblikovanju projektne vlade, ki bi izpeljala spremembo volilnega zakona. "Stranke SDS, ki tak zakon od začetka odločno zavrača, k sodelovanju ne bomo povabili," so zapisali v stranki SAB, ki z drugimi strankami v kratkem načrtujejo pogovore o tej temi.

Purič izstopil iz SAB-a

Podpredsednik SAB-a in nekdanji minister Iztok Purič je izstopil iz stranke. Kot je zapisal v izstopni izjavi, je že pred časom izgubil zaupanje. "Brez medsebojnega sodelovanja, zaupanja in spoštovanja znotraj vsake organizacije delo ne more prinesti pričakovanih rezultatov," je navedel. Trenutno ne razmišlja o prestopu v katero drugo stranko.


V SAB-u so pojasnili, da Puričeve odstopne izjave še niso prejeli. Generalni sekretar stranke Jernej Pavlič je navedel, da Purič po odstopu s funkcije kohezijskega ministra v stranki ni bil več aktiven, zato so njegovo odločitev prej ali slej pričakovali. "Izguba zaupanja je obojestranska, se mu pa v stranki zahvaljujemo za sodelovanje in pripravljenost prevzeti funkcijo ministra. Želimo mu vse dobro," je še zapisal Pavlič.

V DeSUS-u se nagibajo k volitvam, a so odprti za pogovore

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je ob komentarju na povabilo SAB-a poudarila, da so v stranki bolj naklonjeni volitvam in so že začeli evidentirati kandidate na terenu. "Smo pa dovolj odprti, da prisluhnemo morebitnim vabilom za sestavo nove koalicije," je dejala ob robu Foruma Kluba slovenskih podjetnikov.

Pivčeva je napovedala, da se bo DeSUS odzval na vsa vabila k pogovorom. Foto: BoBo
Pivčeva je napovedala, da se bo DeSUS odzval na vsa vabila k pogovorom. Foto: BoBo

Povedala je, da je to prvo povabilo, ki so ga v stranki prejeli, a pričakuje tudi vabila na pogovore od drugih, saj se zadnje dni govori o različnih poskusih sestave nove vlade. "Ta teden bo pester, na ta povabila se bomo odzvali," je dejala. Po njenih besedah jih bodo na sestankih zanimale predvsem vsebine teh morebitnih vlad.

Jelinčič: Ideja je dobra

Predsedniku SNS-a Zmagu Jelinčiču se ideja predsednice SAB-a Alenke Bratušek, ki je parlamentarne stranke z izjemo SDS-a povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije, zdi dobra, zato jo bodo v stranki pretehtali. Kljub vsemu pa so predčasne volitve po njegovem mnenju "najbolj realna možnost in verjetnost".

Jelinčič je napovedal, bodo šli na pogovore k predsednici SAB-a. "Ideja je dobra, kako se bo to implementiralo, bomo pa videli. Je še kar nekaj vprašanj," je povedal. O uresničljivosti omenjene pobude je povedal, da je "v slovenski politični sferi realno čisto vse in pravzaprav nič ni realno". Dodal pa je, da doslej, razen vabila Bratuškove, ni prejel drugih povabil na pogovore.

Janša: "SDS ne bo skakal v bazen, v katerem ni vode"

Janez Janša je kot najverjetnejši razplet označil predčasne volitve. Foto: BoBo
Janez Janša je kot najverjetnejši razplet označil predčasne volitve. Foto: BoBo

Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da je mogoče, da se za preostanek tega mandata DZ-ja sestavi vlada, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je dodal. "Zagotovo pa SDS ne bo skakal v bazen, v katerem ni vode," je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor. "Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno. Strateško je položaj zelo podoben temu, kar je bilo pred enim tednom, nič se ni spremenilo. Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj," je dejal Janša v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov.

Odzval se je tudi na potezo Alenke Bratušek, ki je SDS izvzela iz povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. "V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj," je dejal. "Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve."

Tonin: "Stvari je treba dobro premisliti"

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je povedal, da je poleg vabila SAB-a doslej prejel še dve vabili za pogovore o morebitnem oblikovanju vlade, ni pa želel razkriti, od koga. Dejal je, da bi bili pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih 10 prednostnih projektov. "NSi je bil vedno stranka dialoga in to bomo ostali tudi vnaprej. Z vsemi se bomo pogovarjali brez izključevanja," je v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov povedal Tonin in ponovil, da jih nova vlada, ki bi služila reševanju poslanskih mandatov, ne zanima.

Na vprašanje, ali ga še vedno zanima položaj predsednika DZ-ja, je Tonin dejal, da ga zanima predvsem, kaj bi lahko kaj konkretnega naredili za Slovenijo. Foto: BoBo
Na vprašanje, ali ga še vedno zanima položaj predsednika DZ-ja, je Tonin dejal, da ga zanima predvsem, kaj bi lahko kaj konkretnega naredili za Slovenijo. Foto: BoBo

Na vprašanje, ali bi šel v vlado SDS-a in Janeza Janše, je dejal, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. Da bi se to zgodilo, pa se morajo dogovoriti o vsebini. "Kaj nam pomaga nova vlada, če bi čez pol leta znova razpadla. Zato bomo pri vseh pogovorih vztrajali zelo natančno, da se moramo danes konkretno dogovoriti, katere stvari nameravamo realizirati, šele potem se lahko pogovarjamo o tem, ali nas ta vlada zanima ali ne," je povedal.

Kljub pritiskom, zlasti medijev, pa ima Tonin občutek, da se jim pri oblikovanju morebitne nove vlade v tem mandatu ne mudi tako zelo. "Bolje si je vzeti kakšen dan, teden več časa, stvari dobro premisliti, predvsem pa se o vsebini dobro pogovoriti. Ker če bomo v nekaj hiteli, bo to kratkega veka," je opozoril. "Vam pa povem, da je znotraj stranke velik pritisk za predčasne volitve, ker nas opogumljajo javnomnenjske raziskave, ki nam napovedujejo, da bomo naredili korak naprej. Ampak na prvo mesto postavljamo Slovenijo, in ne stranke," je še povedal.

Novi predlogi rešitve politične krize
SAB vabi v projektno vlado