Pri Borutu Pahorju sta bila najprej vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec in vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović. Posvetovanja bodo potekala še v sredo in četrtek.

Predsednik Borut Pahor poudarja, da ne glede na to, ali bomo novo koalicijo dobili s predčasnimi volitvami ali brez njih, mora imeti nova vlada prepričljivo večino v državnem zboru in resen program. Foto: UPRS
Predsednik Borut Pahor poudarja, da ne glede na to, ali bomo novo koalicijo dobili s predčasnimi volitvami ali brez njih, mora imeti nova vlada prepričljivo večino v državnem zboru in resen program. Foto: UPRS

Krivec: Nikomur ne zapiramo vrat

Krivec je ponovil, da so v SDS-u povabili vse stranke na pogovor. "Nikomur ne zapiramo vrat." V petek bodo torej vedeli, kako nadaljevati. "Pripravljeni smo tudi na volitve, menimo pa, da so ti pogovori potrebni in pomembni." Za zdaj še nismo dobili odgovorov, kdo vse bo prišel, ker je bilo povabilo poslano v ponedeljek.

O tem, ali bi lahko vlado, v kateri bi bil SDS, po njegovem mnenju vodil tudi kdo drug, pa Krivec odgovarja: "Janez Janša je naš predsednik, ali bo tudi predsednik vlade, je odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na pogovore. Za nas je najboljši kandidat, vse ostalo so špekulacije."

"V LMŠ-ju smo se odločili, da je pravi čas, da se gre na volitve, da ljudje podelijo nove mandate in se sestavi nova vlada," je poudaril Golubović. Foto: MMC RTV SLO

Golubović: Se je politika SDS-a spremenila? Ne.

Vodja poslancev LMŠ-ja Golubović pa je ponovil, da je zdaj pravi čas, da se izvedejo predčasne volitve. "Smo na začetku leta, imamo dvoletni proračun, država je stabilna, začeli so se nekateri infrastrukturni projekti, do predsedovanja EU-ju je še leto in pol. Če gremo hitro na volitve, imamo lahko do poletja sestavljeno vlado, ki bo izpeljala vse potrebno za naprej."

Z SDS-om se ne bodo pogovarjali o novi koaliciji. "Se je politika SDS-a v tem letu in pol spremenila glede na čas, ko smo se prvič pogajali za vstop v vlado? Ne," je poudaril. SAB po drugi strani po njegovih besedah v pismu predlaga, da bi oblikovali projektno vlado za eno leto, v kateri bi bilo osem partnerjev. "Že to je težava, največja težava pa je po našem mnenju, da bi do volitev prišlo januarja ali februarja prihodnje leto in to je tik pred predsedovanjem Slovenije EU-ju. To pa je neodgovorno."

Sicer pa je Golubović prepričan, da ko predčasne volitve postanejo glavni motivator za sodelovanje, je čas za predčasne volitve. Se bodo pa že zdaj pogovarjali o povolilnih koalicijah in skupnih projektih. O tem se pogovarjajo tudi s SMC-jem, a po njegovih besedah imajo še kar nekaj odprtih vprašanj.

Nova vlada ali predčasne volitve?

Nova vlada za nujne ukrepe?

V LMŠ-ju, SD-ju in Levici so se v prejšnjih dneh zavzemali za predčasne volitve, priprave nanje pa so začeli tudi v NSi-ju, SDS-u in DeSUS-u, kjer pa pogovorov o morebitni novi koaliciji ne zavračajo. Tudi v SMC-ju in SNS-u so pripravljeni na pogovore o novi koaliciji.

Stranka SAB je v ponedeljek vsem parlamentarnim strankam razen SDS-u poslala vabilo k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi lahko sprejeli spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone. Vlada je izgubila mandat zaradi odstopa premierja, in ne ker bi se stranke skregale, je dejala predsednica SAB-a Alenka Bratušek. V SAB-u namreč menijo, da izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS-a ni v nacionalnem interesu. V petek bo organom stranke Bratuškova sicer kljub temu predlagala, da začnejo priprave na predčasne volitve.

Janša vabilo poslal vsem parlamentarnim strankam

Predsednik SDS-a Janez Janša pa je vsem poslal pismo z vabilom na oblikovanje koalicije "Za Slovenijo". "Zavedamo pa se, da bomo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes. Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ-ja, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja," je zapisal.

Srečanja je Janša predlagal za petek, in sicer ločeno z vsako stranko posebej. V SAB se bodo opravičili, saj bosta ravno na predviden termin srečanja zasedala izvršni odbor in svet stranke, je v povedala Bratuškova.

DeSUS se bo udeležil pogovorov pri SAB-u in SDS-u

Stranka DeSUS se bo udeležila pogovorov tako pri SDS-u kot SAB-u. Po besedah predsednice Aleksandre Pivec pa je preveč odprtih vprašanj, vsebinskih kot ideoloških, da bi že zdaj lahko govorili o tem, katera od obeh možnosti je zanje bolj realna. Še vedno pa je stališče stranke, da so v tem trenutku najbolj naklonjeni volitvam, je dodala.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je dejal, da so po sejah organov stranke povedali, da so zanje prva opcija volitve, ne bodo pa nasprotovali pogovorom o možnosti formiranja nove koalicije. Meni, "da volitev v tem obdobju, kot so ga nekateri načrtovali, ne bo", in da se bo sestavila nova vlada. Ali bo DeSUS zraven, je odvisno od tega, ali bodo povabljeni in od programa, je pojasnil Jurša.

Po besedah poslanca Roberta Polnarja je poslanska skupina DeSUS naklonjena pogovorom o novi vladi, "katero bi pa po naravi zadeve morala voditi stranka, ki ima daleč največ mandatov, torej SDS". "Moja osebna preferenca je, da politični razred, v katerega tudi sam sodim, potem ko sem bil izvoljen v DZ, pove oz. sporoči tistim, ki imajo volilno pravico, da je sposoben odločati. To pomeni, da je sposoben sprejemati odločitev tudi takrat, ko je tesno, ko je zapleteno. To je bistveno boljša rešitev kot predčasne volitve," je prepričan Polnar.

Predsednika SD-ja Dejana Židana ne bo na pogovor pri Janši, saj desnosredinske vlade Sloveniji po njegovi oceni niso prinesle napredka. Če bodo vabljeni na pogovor z Bratuškovo, pa se ga bodo udeležili, čeprav pri levosredinski vladi ni težava v SD. "Potrebujemo jasno stališče Levice in LMŠ-ja," je pojasnil.

Spomnil je, da so že imeli koalicijo, ki je skupaj z Levico štela 52 poslank in poslancev. V nekem trenutku pa so ugotovili, da ni v koaliciji ne Levice ne LMŠ, tako da teh glasov ni več. "Če se tukaj stvari spremenijo, imamo ponovno koalicijo," je ugotavljal Židan.

Podobno kot v LMŠ-ju se tudi v SNS-u se ne nameravajo udeležiti pogovorov ne pri SDS-u ne pri SAB-u, je sporočil predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Zapisal je, da ne nameravajo "na koruzi klečati pred vrati kogarkoli". Še v ponedeljek se je Jelinčiču zdela ideja Bratuškove dobra in je v izjavi za medije je napovedal, da se bodo pogovorov z Bratuškovo udeležili. Danes si je očitno premislil. Kot je zapisal, se SNS drži svojih načel in je vedno bila konstruktivna opozicija in je podpirala ideje, ki so bile v korist naši državi in državljanom.

V Levici so že zavrnili pogovore z Janšo, ali se bodo odzvali povabilu Bratuškove, pa se še niso izjasnili. Medtem so v SMC potrdili, da se bodo odzvali Janševemu povabilu na pogovore o novi koaliciji. Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je glede vabil na pogovore v ponedeljkovi izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov napovedal, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja.