NSi namerava koalicijsko pogodbo dopolniti s svojimi
NSi namerava koalicijsko pogodbo dopolniti s svojimi "odgovori za prihodnost". Foto: BoBo
Predkoalicijski cirkus in politični žongler Cerar
SMC ima še vedno štiri pogajalske partnerje

NSi po besedah predsednice Ljudmile Novak zanimata predvsem gospodarstvo in zdravstvo. V koalicijskih pogajanjih pa nameravajo vztrajati pri reformno naravnanih programskih smernicah.

Novakova je ob tem prepričana, da so v programu NSi-ja odgovori na konkretne težave, s katerimi se sooča Slovenija. Tako v predlogih pokojninske in zdravstvene reforme, reforme sodstva, reforme trga dela in v spodbujanju gospodarstva z davčno reformo.

Na drugi strani pa želijo v NSi-ju ohraniti družinski zakonik in zakon o verski svobodi v zdajšnji obliki, prav tako se zavzemajo za ureditev odnosa do žrtev povojnih pobojev.

Predlog reform bodo posredovali Cerarju
Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin je poudaril, da je največ polemik do zdaj povzročil predlog t. i. socialne kapice, ki naj bi bila nujna zlasti zato, ker bi omogočila, da bi sposobne in produktivne posameznike zadržali v Sloveniji.

NSi-jev predlog sodne reforme vključuje poskusni sodniški mandat in reformo sodnega sveta, zdravstvena pa več konkurence.

Na področju trga dela pa v NSi-ju predlagajo večjo fleksibilnost, ki bi delodajalcem olajšala odpuščanja delavcev, pri čemer pa bi morali odpuščenim delavcem zagotoviti odpravnino v višini trikratnika plače. Sredstva v ta namen pa bi se zbirala v posebnem skladu za odpravnine.

NSi namerava z navedenimi predlogi dopolniti osnutek koalicijske pogodbe in ga v torek posredovati najverjetnejšemu mandatarju nove vlade Miru Cerarju. Nato pa pričakujejo vabilo na nadaljnje pogovore.

Židan: NSi ne misli resno
S predstavitvijo predlogov NSi-ja ni bil zadovoljen vodja SD-ja Dejan Židan, ki je v izjavi zapisal, da se potencialni partnerji v koalicijskih pogajanjih včasih tudi trdo pogajajo, vendar pa javnosti svojih stališč ne sporočajo, saj se je potem težje usklajevati. "Če katera od strank torej javno predstavi razmeroma trda stališča, bi lahko to pomenilo, da s pogajanji ne misli povsem resno," je povedal Židan.

Največ taktiziranja pokazal Erjavec
DeSUS, SD, Nova Slovenija in ZaAB je ponudba, med katero lahko izbira najverjetnejši mandatar Miro Cerar. Taktizirajo vsi, a kot je poročala novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec, na videz najbolj prvak DeSUS-a Karl Erjavec.

Najkonkretnejša in jasna so pričakovanja DeSUS-a. Erjavec vstop v koalicijo pogojuje z mestom predsednika državnega zbora in tremi ministrskimi stolčki. Trenutno, da sam še ni kandidat, pravi: "Ko bo podpisana koalicijska pogodba in ko bo zagotovljen regres, usklajevanje pokojnin v primeru dvoodstotne gospodarske rasti, takrat bom pripravljen prevzeti kakšno funkcijo."

Težava evropski komisar
SMC in ZaAB pa čaka najmanj usklajevanje različnih pogledov na kadrovska vprašanja - omenimo samo predloge za evropskega komisarja. Pričakovati je, da bosta v koaliciji sodelovala predstavnika manjšin.

Predstavnik italijanske Roberto Batelli pravi: "Bomo videli, kakšne zaveze si bo koalicija dala glede položaja narodnih skupnosti. Tu ni bianko menic."

Cerar ohranja mirne živce. "Razgovore nadaljujem mirno in preudarno. Mislim, da bo še več takih potez. Razumeti moramo, da pogajalci niso edini odločevalci, za njimi so njihove stranke in predvsem volivci," je izjavil v petek.

Dela bo veliko, a Cerar pričakuje, da bo novo vlado oblikoval do konca septembra.

Sestanek Brgleza in Pahorja
Sredi tedna se bosta sešla predsednik države Borut Pahor in novoizvoljeni predsednik državnega zbora Milan Brglez in se dogovorila glede postopkov pri oblikovanju nove vlade.

Prav tako bi lahko v tem tednu zasedala mandatno-volilna komisija in se odločala o mandatu prvaka SDS-a Janeza Janše.

Predkoalicijski cirkus in politični žongler Cerar
SMC ima še vedno štiri pogajalske partnerje