SMC bo za predsednika DZ-ja predlagal Milana Brgleza (v sredini). Foto: BoBo
SMC bo za predsednika DZ-ja predlagal Milana Brgleza (v sredini). Foto: BoBo

Moram reči, da nismo ravno navdušeni nad ponudbo Mira Cerarja in nad priložnostjo vstopiti v njegovo koalicijo, ampak bomo videli, soočili bomo argumente in se na osnovi tega tudi odločili.

Novoizvoljeni poslanec SD-ja Matjaž Nemec
Bratuškova se je samopredlagala na listo za komisarko
SD razglablja o prihodnosti v parlamentu
SD in NSi Cerarju zagotovila podporo

Pogajalska skupina SD-ja je od predsedstva stranke dobila mandat za nadaljevanje pogovorov, je po današnji seji razkril Židan, ki je obenem dobil podporo za vodenje stranke do naslednjega letošnjega kongresa.
Prvič v svoji zgodovini bodo v SD-ju vstop v koalicijo preverili tudi pri najširšem članstvu, so se odločili na predsedstvu. Ko bo besedilo koalicijske pogodbe dokončno usklajeno, bo šlo na preverjanje pri vseh strankinih pristojnih organih, pa tudi pri članstvu, je dejal Židan.
Ponovil je mnenje, da v trenutnem osnutku koalicijske pogodbe močno manjkajo elementi socialne države. To so elementi, pri katerih se stranka ne bo mogla pogajati, je sporočil Židan in jih nekaj naštel: neuvedba socialne kapice ter nedotakljivost minimalne plače.

Izvolitev predsednika DZ-ja
Še prej, po seji vlade, je Židan skupaj z Ljudmilo Novak (NSi) in Cerarjem na sedežu SMC-ja dogovoril o glasovanju na jutrišnji ustanovni seji DZ-ja, na kateri bodo volili novega predsednika. Tako Židan kot Novakova sta Cerarju zagotovila, da ne nameravata motiti konstituiranja DZ-ja. "Sploh, ker to ne bo prvak DeSUS Karl Erjavec. Pri tem bi imeli več pomislekov," je dejala Novakova. Prav tako ne ve, ali bo ta predsednik DZ-ja začasen ali stalen.

Novakova se je odzvala tudi na nekatere informacije, da naj bi DeSUS svoj vstop v vlado pogojeval z vstopom SD-ja v vlado in umikom NSi-ja v opozicijo, čeprav je poslanec DeSUS-a Franc Jurša to že zanikal. "Glede na to, da ima Erjavec 10 poslanskih glasov, NSi pa pet, je matematika na njegovi strani. Koliko je DeSUS tudi zanesljiv partner, je pa drugo vprašanje," je dodala predsednica NSi-ja.

V katerem grmu tiči Erjavčev zajec?
Zahteve DeSUS-a - regresi upokojencem in pokojnine - so po njenih besedah v prvem osnutku koalicijske pogodbe eksplicitno navedene, medtem ko predlogi NSi-ja niso. Zato predvideva, da "zajec tiči v drugem grmu", je komentirala njegov odstop od kandidature za predsednika DZ-ja.

Sicer pa se Erjavčevemu ravnanju ne čudi. Sama je že večkrat videla, kot pravi, kako zna Erjavec hitro spremeniti mnenja in stališča, "tudi danes jih je menda že nekajkrat". NSi bo sicer Cerarju predloge in pripombe na osnutek koalicijske pogodbe poslal do prihodnjega tedna. Cerar bo poslal tudi časovnico, do kdaj pričakuje opredelitev stranke.Moram reči, da nismo ravno navdušeni nad ponudbo Mira Cerarja in nad priložnostjo vstopiti v njegovo koalicijo, ampak bomo videli, soočili bomo argumente in se na osnovi tega tudi odločili.

Novoizvoljeni poslanec SD-ja Matjaž Nemec
Bratuškova se je samopredlagala na listo za komisarko
SD razglablja o prihodnosti v parlamentu
SD in NSi Cerarju zagotovila podporo