Programski svetniki so naložili vodstvu RTV-ja, naj do naslednje redne seje sveta pripravi
Programski svetniki so naložili vodstvu RTV-ja, naj do naslednje redne seje sveta pripravi "vsebinsko in tehnično rešitev za usklajeno komunikacijo" z gledalci in poslušalci ter uporabniki portala MMC. Foto: BoBo
Miha Lampreht, Marko Filli, Janez Lombergar
Programski svet se bo predvidoma v petek znova lotil postopka imenovanja generalne direktorice RTV-ja Nataše Pirc Musar. Foto: BoBo
Marko Fili
Generalnemu direktorju Marku Filliju se v nedeljo izteče mandat. Foto: BoBo

Generalni direktor Marko Filli, ki se mu v nedeljo izteče mandat, je ocenil, da jim je v zadnjih letih uspelo produkcijo in oddajanje programov dvigniti na evropsko kakovostno raven. Posebej je pohvalil izpeljavo projekta zimskih olimpijskih iger, ko je bil RTV udeležen tudi v mednarodni produkciji, in širitev vsebin na portalu MMC.

V povezavi z aktualnim poslovanjem javne radiotelevizijske hiše pa je Filli pojasnil, da poslujejo pozitivno: "Dohodki so nad planom, izdatki pa pod planom."

Zadovoljni tudi na radiu in televiziji
Na Radiu Slovenija so po besedah njegovega direktorja Mihe Lamprehta v celoti uresničili programsko-produkcijski načrt. Poudaril je, da svoje delo ves čas gradijo na zaupanju in ne želijo govoriti enakega jezika kot komercialna konkurenca. Dejal je, da se lahko pohvalijo z dvema najbolj poslušanima radijskima programoma v državi - Valom 202 in Prvim programom. Kot posebej veliko preizkušnjo za 300 zaposlenih na radiu je Lampreht izpostavil poročanje o uničujoči ledeni ujmi, ki je pozimi prizadela Slovenijo.

Tudi direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar se je pohvalil, da so programsko-produkcijski načrt izvedli "v vseh pogledih". Kot je opozoril, so naredili tudi marsikaj, česar ni bilo v načrtu. Pri tem je enako kot Lampreht izpostavil spremljanje ledene ujme - dejal je, da se je v tem primeru televizija izkazala kot izjemno odziven javni medij.

V pripravi nov pravilnik za varuha
Varuh pravic gledalcev in poslušalcev Lado Ambrožič je v predstavitvi poročila povedal, da je bilo v prvih štirih mesecih letošnjega leta največ odzivov v februarju, in sicer 135. Po njegovih besedah je bilo največ pripomb in predlogov povezanih z informativnim, športnim in razvedrilnim programom, med informativnimi oddajami pa je bila v središču pozornosti Tarča.

Ambrožič pa je izrazil obžalovanje, da na RTV-ju ni enotnega stališča do vloge in pomena varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Kot je dejal, nekateri uredniki ne kažejo pripravljenosti, da bi se odzivali na pripombe in predloge, ampak zmotno pričakujejo, da bo to namesto njih naredil varuh.

Po njegovih besedah poslanstvo varuha ni v tem, da bi direktorje, urednike in novinarje zagovarjal pred gledalci in poslušalci. Predlagal je, da bi odgovornost odzivanja na pripombe in predloge natančno uredil pravilnik o delovanju varuha, vključno s sankcijami ob morebitnem kršenju odgovornosti.

Programski svetniki so tako naložili vodstvu RTV-ja, naj do naslednje redne seje sveta pripravi "vsebinsko in tehnično rešitev za usklajeno komunikacijo" z gledalci in poslušalci ter uporabniki portala MMC. Pravna služba zavoda bo do naslednje seje pripravila tudi usklajen predlog pravilnika o delovanju varuha, pri tem pa upoštevala tudi predloge svetnikov.

V komisijo za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, je programski svet imenoval Rudija Vovka, Rudija Pavšiča, Borisa Cipota in Dragico Motik, v komisijo za izobraževalne ter otroške in mladinske programe Žigo Kušarja, v komisijo za tehnična vprašanja pa Slavka Kmetiča.

O generalnem direktorju znova v petek
Programski svet pa se bo predvidoma v petek znova lotil postopka imenovanja generalne direktorice RTV-ja Nataše Pirc Musar. Dan prej naj bi se namreč DZ seznanil z ugotovitvijo parlamentarne mandatno-volilne komisije, da Matjaž Sterže in Miha Klun ne izpolnjujeta pogojev za člana sveta, in tako končal njun mandat.

V sredo se je programski svet RTV-ja namreč odločil za obnovo postopka imenovanja Pirc Musarjeve, saj se je izkazalo, da je bil Sterže leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares, zakon o Radioteleviziji Slovenija pa izrecno prepoveduje članstvo v programskem svetu osebam, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bili člani organov strank. Poleg članstva v SDS-u pa je bilo za komisijo pri Klunu sporno tudi to, da je član Državne volilne komisije (DVK) in tako funkcionar, kar v skladu z zakonom prav tako pomeni, da ne more biti član programskega sveta.

Odločitev programskega sveta RTV-ja o obnovitvi postopka imenovanja Pirc Musarjeve na mesto generalne direktorice se nanaša na glasovanje o kandidatih. Ali vnovično glasovanje tudi bo, pa bo pokazala šele izredna seja sveta, ki naj bi bila v petek. Pirc Musarjevo je 29-članski programski svet za novo generalno direktorico zavoda s štiriletnim mandatom imenoval 7. aprila. Odločitev je padla v tretjem krogu glasovanja, ko je Pirc Musarjevi uspelo dobiti zahtevano absolutno večino svetniških glasov, to je 15.