Sodelavci Vala 202 so prejeli pohvalo porote prav za izstopajoči novinarski dosežek. Foto: SOJ RTV SLO/Val 202
Sodelavci Vala 202 so prejeli pohvalo porote prav za izstopajoči novinarski dosežek. Foto: SOJ RTV SLO/Val 202

Petrovec je prejel čuvaja za izstopajoči novinarski dosežek, Val 202 pa pohvalo porote prav tako za izstopajoči novinarski dosežek.

"Njegove reportaže so kot vroče žemljice, ne moremo se jim upreti. Nihče se ne vpraša, o čem govorijo, on kot njihov avtor je zadostno zagotovilo, da so dobre. Epidemija covida-19 je v prvem valu najhuje prizadela prav Italijo. V tem zahtevnem času je z neizmerno energijo, iskanjem natančnih informacij, inovativnimi pristopi in nenazadnje tudi sočutjem do prizadetih izpolnil vse zahteve na trenutke nenasitnih redakcij v Ljubljani. Prebroditi in z gledalci deliti je znal tudi lastno samoto in stiske, ki so sprožile spomine še na druge nesreče, o katerih je poročal v času svojega dopisovanja iz Italije. Po potresih porušena mesta, pod porušenimi mostovi izgubljena življenja, ladje, ki rešujejo begunce. Preko njega smo bili tam tudi mi," piše v obrazložitvi nagrade za Janka Petrovca.

"Epidemija koronavirusa je močno spremenila novinarsko delo in pričakovanja javnosti. Ustvarjalci programa so skladno z razmerami in potrebami poslušalcev popolnoma prilagodili programsko shemo, procese dela in ponudili nove izvirne vsebine, tako v klasičnem radijskem etru kot v digitalnem okolju. Zagotavljali so ažurne servisne informacije, vzpostavili forum zmernosti in verodostojnosti, obenem pa nadomeščali sicer odpadla druženja v živo. Navdušili so z vsebinami, kot so Koncerti doma, Vrnitev v prihodnost in Izlet doma. V polnosti so izpolnili vse vloge medija, da informira, izobražuje in zabava," pa so zapisali v obrazložitvi pohvale porote za Val 202.

Letošnji medijski festival Naprej/Forward, ki se je začel v ponedeljek, se je nocoj končal s slovesno podelitvijo stanovskih nagrad čuvaj/watchdog za leto 2020.

Zaradi epidemije je potekal virtualno, poudarek pa je bil na pogovornih oddajah in intervjujih. Program je znova ponudil izbrane primere iz svetovne medijske prakse, najnovejše smernice in nova znanja, ki jih slovenski mediji potrebujejo, da bi javnosti ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine.

Od vsakdanjega življenja do visoke politike

Dejstva so za Jožico Grgič bolj sveta od papeža, razume pa jih v širokem kontekstu, je zapisala porota za podelitev nagrad. Nagrajenka Grgičeva v štirih desetletjih poklicne poti spada med vodilna imena slovenskega novinarstva. Kot je poudarila porota za podelitev nagrad, je nabor tem, fenomenov, s katerimi se je ukvarjala, izjemno širok – od na videz banalnega vsakdanjega življenja do visoke politike. Četudi se je relativno veliko ukvarjala z verskimi skupnostmi, je univerzalna novinarka.

"Če je leta 1985 zrušila tabu, ki je dostojanstvenikom RKC-ja onemogočal vstop v javni prostor, je nekaj desetletij pozneje opozarjala na mizoginijo vplivnih in močnih osebnosti," je zapisala porota. Dejstva so za Grgičevo "bolj sveta od papeža", dogodke in fenomene pa razume v širokem kontekstu. Tudi če se nekaj zgodi v Sloveniji, temu doda mednarodni okvir.

"V komentatorskih žanrih je razumevanje dejstev prepletala z državljanskim in publicističnim pogumom. Njen komentatorski slog je razpoznaven: poglobljen, tudi oster, vendar nežaljiv. In če smo pri žanrih: njeno poročilo je zgodba. Esej na zadnji strani Sobotne priloge je zgodba. Intervju je zgodba," novinarsko delo Grgičeve vidi porota.

Grgičeva: Korektiv politike tudi v avtokratskih družbah

"Vsaka nagrada je čast in priznanje, da je bilo tvoje delo ne samo opaženo, ampak tudi cenjeno. Zato sem seveda nagrade vesela," pa je Grgičeva dejala v izjavi za STA. "Moja vera v novinarstvo in njegovo družbeno vlogo ter brezrezervna pripadnost poklicu sta ostali neomajni več kot štiri desetletja, od mojih začetkov v športni redakciji Dela v študentskih letih do zadnjih let, ko je bil spekter tem, o katerih sem pisala, zelo širok," je dodala.

O sebi je dejala, da jo dobesedno zanima vse, zato je od najstniških let obsedena konzumerka tiskanih in tudi vseh drugih medijev, tako klasičnih kakor tudi novih. "Vem, da se mladi morda še najbolj informirajo na družabnih omrežjih, kljub temu se mi vloga novinarjev še vedno zdi izjemnega pomena, so kritični opazovalci družbe, politike, njun korektiv, tudi v avtokratskih družbah, ki jih omalovažujejo in si s podlimi prijemi prizadevajo za njihovo utišanje," je opozorila.

Novinarji po srcu se po besedah Grgičeve niso vdali v svinčenih časih in se nikoli ne bodo. "O neprecenljivi vlogi resnega novinarstva se tako v svetu kot doma lahko prepričamo vsak dan – ko odpovedujejo zbirokratizirani in politično ali osebno zmanipulirani državni mehanizmi, so pogosto novinarji tisti, ki jim uspe stvari postaviti na pravo mesto. V profesionalno in kritično novinarstvo torej absolutno verjamem, na kakršnih kolih platformah že," je poudarila.

Janko Petrovec je prejel čuvaja za izstopajoči novinarski dosežek v letu 2020. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg
Janko Petrovec je prejel čuvaja za izstopajoči novinarski dosežek v letu 2020. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg

Letošnji nagrajenci

Nagrade čuvaj/watchdog za izstopajoče novinarske dosežke so za leto 2020 prejeli Špela Kuralt (Delo), Zarja Muršič (Radio Študent), Janko Petrovec (Televizija Slovenija) in Boštjan Videmšek.

Za izjemne dosežke v novinarski fotografiji so nagradili Gašperja Lešnika za posamično fotografijo in Voranca Vogla (Delo) za reportažo.

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta šli v roke Katarine Bulatović (Oštro) in Tadeja Grešovnika (POP TV).

Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek so si prislužili sodelavci Vala 202 (Radio Slovenija), pohvalo s področja novinarske fotografije pa Robert Balen (Večer), Voranc Vogel (Delo) in Matjaž Rušt za reportažo.

Porota je letos v predpisanem roku prejela devet predlogov za nagradi za dosežke mladih novinarjev in 27 predlogov za nagrade za izstopajoče novinarske dosežke. Za nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejela osem predlogov. Med predlaganimi novinarji je bilo precej takih, ki niso člani Društva novinarjev Slovenije (DNS), sicer organizatorja festivala. Porota za izbor nagrajencev za izjemne dosežke v novinarski fotografiji pa je prejela 40 posamičnih fotografij osmih avtorjev in 15 fotografskih serij desetih avtorjev.

"Kljub za novinarstvo in medije težkemu letu, v katerem so se uredništva morala tako vsebinsko kot logistično prilagoditi izrednim razmeram in delu v pogojih epidemije, številni kakovostni predlogi za novinarske nagrade dokazujejo, da je slovensko novinarstvo ostalo ustvarjalno, odgovorno, profesionalno in etično," je v poročilu ocenila porota.

Razglasitev novinarskih nagrad čuvaj 2020