Vse od takrat, ko se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo najeti stavbo, v kateri deluje NPU, ta buri duhove. Negospodarnost te odločitve je potrdilo tudi Računsko sodišče. Foto: BoBo
Vse od takrat, ko se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo najeti stavbo, v kateri deluje NPU, ta buri duhove. Negospodarnost te odločitve je potrdilo tudi Računsko sodišče. Foto: BoBo
Aleš Zalar
Aleš Zalar je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da je zelo verjetno, da se bo prihodnja vlada odločila za nekakšno obliko odkupa, saj gredo v to smer tudi priporočila Računskega sodišča, ki je ocenilo, da je višina najemnine za stavbo blizu višine obroka za lizinški odkup. Foto: MMC RTV SLO

Na tiskovni konferenci po seji vlade je minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar, pojasnil, da se je vlada seznanilo s poročilom in priporočili Računskega sodišča o najemu stavbe, v kateri delujejo Nacionalni preiskovalni urad in še nekateri drugi oddelki policije oz. ministrstva za notranje zadeve.

Ministrstvo za notranje zadeve je predtem pripravilo načrt, kako najemno razmerje spremeniti, da bo skladno s priporočili Računskega sodišča, in ga še pred obravnavo na vladi poslalo Računskemu sodišču, da to pove, ali bi bili takšni ukrepi ustrezni ali ne, je še pojasnil Zalar in dodal, da so se za to odločili, ker so se želeli izogniti morebitnim novim nepravilnostim.

Začetek postopkov, ki bodo omogočili spremembo najemnega razmerja
Ker je Računsko sodišče načrt potrdilo, bosta zdaj ministrstvo za notranje zadeve skupaj z ministrstvom za finance začelo nekaj postopkov, ki bodo omogočili spremembo obstoječega najemnega razmerja. "Znano je, da imamo po priporočilih Računskega sodišča možnost, da se preoblikuje obstoječe najemno razmerje za NPU v lastniško razmerje," je spomnil Zalar.

Možnosti je več: odkup, lizing, javno-zasebno partnerstvo
"Da bi vlada to storila, je treba izpeljati nekaj konkretnih novih postopkov in pridobiti ustrezno dokumentacijo, t. i. investicijsko dokumentacijo, ki vsebuje tri akte," pojasnjuje minister za pravosodje in dodaja, da bo ta dokumentacija "temelj finančne ocene". "Brez tega se odločitve, ali bo šla vlada v nakup ali pa bo zahtevala prenovo najemniške pogodbe, ne da sprejeti," je še razložil minister v odhodu in ob tem dodal tudi, da je možnosti več - najprej je treba oceniti vrednost, nato pa preučiti mogoče različice odkupa ali najema stavbe.

Po njegovih besedah bi se (prihodnja) vlada lahko odločala med neposrednim odkupom, lizinškim odkupom, javno-zasebnim partnerstvom in odpovedjo najemne pogodbe, lahko pa se bo odločila tudi samo za drugačno najemniško razmerje.

Končna odločitev v rokah prihodnje vlade
Zalar je še poudaril, da gre pri zbiranju investicijske dokumentacije le za začetek postopkov in da bodo sredstva (bodisi za nakup bodisi za drugačno obliko najema) morali poslanci potrditi tudi v rebalansu proračuna za leto 2012, kar pomeni, da bo končno odločitev sprejela prihodnja vlada, "razen če se ne bo kaj zelo, zelo zakompliciralo". Dodal je še, da se bodo postopki predvidoma začeli prihodnje leto.