Župan Izole Danilo Markočič (levo) in ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec med njenim letošnjim obiskom Izole. Foto: Radio Koper/Neva Zajc
Župan Izole Danilo Markočič (levo) in ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec med njenim letošnjim obiskom Izole. Foto: Radio Koper/Neva Zajc
Sorodna novica Gantar: "Če želi stranki DeSUS dobro, jo prosim, naj odstopi"

Kot so sporočili s Komisije za preprečevanje korupcije, sta tako ministrica Aleksandra Pivec kot izolski župan Danilo Markočič že prejela obvestilo o uvedbi preiskave. Komisija pri obeh preiskuje dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020, in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Postopek je komisija uvedla na podlagi prejetega novinarskega vprašanja, predhodni preizkus pa je vključeval pridobivanje dokumentacije in pojasnil ter presojo vseh institutov Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Sama uvedba preiskave še ne napoveduje končnih odločitev v zadevi, opozarjajo na KPK-ju in dodajajo, da bo komisija v preiskavi potrdila ali ovrgla sume kršitev. Kdaj bo preiskava zaključena, ni mogoče napovedati, saj je to odvisno tudi od pridobivanja dodatnih dokazov in sodelovanja vpletenih v postopku.

"Na komisiji smo v zadnjem času prejeli še druge, s primerom Pivec nepovezane prijave, ki se nanašajo na podobne sume kršitev, in jih preverjamo na enak način kot v obravnavanem primeru," so zapisali na KPK-ju in pojasnili, da so postopki še v fazi predhodnega preizkusa. "Takšne prijave so za komisijo dobrodošle, saj pomagajo pri odkrivanju novih dejstev v posameznih primerih in širijo zavest o spoštovanju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v družbi," so še sporočili s komisije.

Sorodna novica KPK v zadevi Pivec potrdil resen sum kršitve zakona o preprečevanju korupcije

Markočič ne ve, komu je plačal nočitev

Medtem pa na občini Izola vztrajno skrivajo podatke, komu konkretno so letos junija in lani konec maja plačali prenočevanje v izolskem hotelu Marina. Spomnimo, župan Danilo Markočič je po izbruhu afere in pozneje, ko se je izkazalo, da so na občini lagali, da so prenočitev ob koncu tedna plačali varnostnikoma ministrice Aleksandre Pivec, iz svojega žepa plačal eno od sob. Kdo je v njej prenočeval, nočejo razkriti. Po naših zelo zanesljivih informacijah sta v njej prespala ministričina sinova, čeprav je ministrica trdila drugače.

Na občini vztrajno zavračajo tudi vprašanja TV Slovenija, komu so plačali prenočitev z 31. maja na 1. junij lani v okviru Delegacije ob prazniku oljk, vina in rib. Taka specifikacija je zapisana na računu, ki ga je hotel Marina izstavil občini. Zanima nas, ali je to račun za plačilo prenočitve za ministrico in njene družinske člane. Gre namreč za noč, ko je v hotelu prespala ministrica, njena sinova in prijateljica enega od sinov.

Na občini odgovarjajo, da ne vedo, komu konkretno je bilo plačana nočitev: "Posredovala sem vam odgovor na podlagi dokumentacije oz. računov, ki jih imamo, drugih podatkov nimam," je za TV Slovenija odgovorila podsekretarka za razvoj kadrov in komuniciranje na občini Martina Miklavčič Šumanski.

Prst uperjajo v hotel, ki naj na račune večkrat ne bi napisal imen: "Ne posedujemo podatkov v materializirani obliki, samo navedba brez imen je splošna praksa dotičnega hotela pri izdaji računov, kadar je več gostov."

Ker menimo, da gre za zavajanje in sprenevedanje, saj je nemogoče, da občina ne bi vedela, komu je plačala bivanje v hotelu, pa tudi, da ima javnost pravico izvedeti, kako in za koga občina porablja javni denar, odgovore zahtevamo prek Informacijske pooblaščenke.

Računsko sodišče: Račun ne more biti anonimiziran

Občina kot organ, ki razpolaga z denarjem občanov, je dolžna vedeti in ustrezno knjižiti, komu konkretno in za katere storitve plačuje, je za TV Slovenija povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel: "Anonimno »zapakiran« račun je pravno nedopusten. Račun ne more biti anonimiziran ali zabeležen pod »Delegacija….« Če pa na hotelskem računu niso navedena imena, mora biti na občini knjigovodsko vse zabeleženo: odgovorna oseba na občini, župan ali kdor koli, bi morala dati pisno odredbo/naročilo uslužbencu, za kar mora obstajati najmanj pisna korespondenca, za izpeljavo namestitve mora obstajati naročilnica za osebe, ki morajo biti identificirane najmanj po funkciji, knjigovodsko pa mora biti predstavljeno, za koga in kam je šel strošek. Tako mora biti, če in ko je »posel« izpeljan zakonito in transparentno."

Župan Markočič se še odloča, ali bo v zvezi z uvedbo postopka na KPK danes stopil pred medije in odgovarjal na vprašanja, z občine pa so nam pisno sporočili, da so KPK-ju že takoj po prejemu zaprosila poslali vso dokumentacijo in korespondenco, povezano z obiskom ministrice. "Naš edini namen je bil rezervirati in plačati sobe za člane uradne delegacije. Ko smo ugotovili napako pri plačilu hotelskega računa, ki se ni ujemal z naročilnico, ki jo je izdala občina, sem zanjo prevzel objektivno odgovornost in 5. avgusta 2020 občini že povrnil nepravilno zaračunan znesek hotelskih storitev. Iz poslane dokumentacije je razvidno, da s strani Občine Izola ni bilo nobenega namena kršiti protikorupcijsko zakonodajo, zato bomo tudi v prihodnje s KPK tvorno sodelovali," so zapisali na občini.