Protest po Ljubljani je bil od konca junija, ko ga je pred NLB-jem organiziral ZL, prvi. Foto: MMC RTV SLO
Protest po Ljubljani je bil od konca junija, ko ga je pred NLB-jem organiziral ZL, prvi. Foto: MMC RTV SLO

Pohod po ljubljanskih ulicah je organiziralo gibanje 29. oktober – nastalo je iz mariborskega gibanja 15o -, ki je v svojem sporočilu za javnost zapisalo, da zdaj že tretje leto zapored opozarjajo na isto: vse vlade so iste in zgolj kopija pretekle vlade in zgolj servilno sledijo ukazom iz Bruslja ter postopno degradirajo nacionalno suverenost Slovenije.

To je bilo tudi glavno sporočilo protesta, ki se je že "tradicionalno" začel na Kongresnem trgu. Udeleženci so od tam odšli proti glavni stavbi Telekoma Slovenije ter vmes vzklikali: "Oblast ljudem, ne kapitalu", "Telekom je naš". Vmes je prišlo do manjšega trenja, saj je policija legitimirala enega izmed udeležencev, a so nato glasno zahtevali, naj mu vrejo osebno izkaznico.
Malce se je jakost vzklikanja dvignila tudi pred sodno palačo, kjer so protestirali tudi privrženci Janeza Janše, zbrani v Odboru 2014. A razen izmenjav v slogu "lopov, lopov, pi*kice" in nato nazaj "Janša, Janša", ni bilo.

Pred Telekomovo stavbo je eden izmed udeležencev opozoril, da nas po privatizaciji največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja čaka madžarski scenarij. Na Madžarskem je namreč vlada Viktorja Orbana uvedla davek 63 centov/gigabajt prenosa podatkov, kar je izzvalo množičen protest v Budimpešti.

Povorka se je nato prek Dunajske, Gosposvetske in Bleiweisove ceste odpravila pred DZ, kjer je zazvenela Internacionala, premierju Miru Cerarju pa so sporočili, da je "gotov". Vmes so s parolami, kot so "punt, punt, punt", "ant-, anti-, antikapitalista", "čigave so ulice, ulice so naše", "denar ljudem, ne pa bankam" ipd. sporočali svoje nezadovoljstvo s položajem v državi.