Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Predsednica Rdečega križa Slovenija Ana Žerjal je v oddaji Ob osmih dejala, da je Rdeči križ največja humanitarna organizacija v Sloveniji in del mreže svetovnega Rdečega križa, ki združuje 193 članic. Poslanstvo Rdečega križa je s humanitarnostjo in solidarnostjo pomagati ljudem v stiski in izboljšati življenje ranljivih. "To poslanstvo vse bolj udejanjamo." Rdeči križ je zelo dobro lokalno organiziran, ima 56 območnih združenj in številne krajevne organizacije. "Poznamo ljudi in njihove stiske in jim lahko učinkovito pomagamo." Smo v stalni pripravljenosti, pravi Žerjal. "Ob naravni katastrofi smo se sposobni organizirati v 24 urah, saj smo v stalni pripravljenosti."

Kako pritegniti mlade

Prostovoljcev ni nikoli dovolj, pravi Ana Žerjal. "Predvsem nimamo dovolj mlajših prostovoljcev. Eden ključnih izzivov je, kako pomladiti organizacijo in v naše vrste pridobiti še več mladih. Tako na področju prve pomoči, krvodajalstva kot prostovoljstva." Želi si, da bi država bolj spodbujala prostovoljstvo pri mladih. "Sama sem vedno raje zaposlila človeka, ki je imel izkušnje z različnih področij, tudi prostovoljstva. Tako delo te izjemno veliko nauči. Pripravi te na življenje, da ti spoznanje, da so pomembna znanja in izkušnje, ne samo zaslužek. Seveda mora biti tudi to." Pomemben je tudi medgeneracijski stik. "Starejši smo dolžni usposabljati mlade. Zelo sem vesela, da bo prva pomoč, nekaj, kar človek potrebuje vse življenje, končno postala del obveznih vsebin v osnovnih šolah."

Poplave so povezale humanitarne organizacije

Lanska ujma je izjemno povezala Karitas in Rdeči križ. "Imeli smo skupne komisije, skupaj smo obravnavali družine, ki so potrebovale pomoč. Skupaj smo pripravili merila za dodeljevanje pomoči. To sicer ves čas počnemo tudi pri delitvi prehranskih paketov. Zelo smo povezani zlasti na lokalni ravni." Pomoč iz poplavnih donacij sicer še poteka. Rdeči križ je prizadetim razdelil pet milijonov državne pomoči, sam je zbral približno štiri milijone. "Po večini je vse razdeljeno. Maja bomo razdelili še zadnjih petsto tisoč evrov."

Begunska kriza in humanost

V Rdečem križu zagovarjamo humanost, pravi Ana Žerjal. "Trudimo se, da bi bili vsi migranti, azilanti, begunci dostojno oskrbljeni. Vemo, da je Slovenija zanje samo začasna postaja. Večina si želi v druge države."

Ključno je zaupanje

Rdeči križ je bil v preteklosti že na preizkušnji zaradi različnih afer. Porušilo se je zaupanje vanj. "Moja glavna naloga je poskrbeti za zakonitost in pregledno poslovanje. Izjemno smo veseli, da imamo vsak dan več donatorjev, s katerimi zelo dobro delamo. Izročamo jim vsa dokazila o namenski porabi sredstev. Za večje donatorje smo to počeli tudi ob poplavah. Trudimo se, da bi delali dobro in da bi nam ljudje vsak dan bolj zaupali. Zato jamčimo s svojimi imeni."

Pogovor v celoti v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Ana Žerjal: Rdeči križ potrebuje pomladitev